Wykonanie
W tych czasach, rzadko spotykamy połączenie takich smaków jak ostry, kwaśny czy też słodki, do tego
korzenne przyprawy. Wszystkie te smaki zachowały się i to w kuchni żydowskiej.Żydzi byli hermetyczną społecznością,przez co mniej podatną na nowinki,jak chociażby potężnego wpływu kuchni francuskiej w XVIII w.Kuchnia żydowska jak i staropolska uzyskiwała słodki smak dzięki stosowaniu
cukru,
miodu i
owoców,ale
owoce były dostępne tylko w sezonie,więc chętnie sięgano po
owoce suszone. Inspiracje do tego dania zaczerpnęłam z mojego ulubionego programu"Okrasa łamie przepisy".Składniki dla 2 osób:12
wątróbek drobiowych,1 łyżeczka
miodu,gałązka
rozmarynu,skórka z połowy
cytryny,2 łyżki
oliwy,1 ząbek
czosnku,1 płaska łyżeczka
cynamonu,
pieprz,odrobina
soli,
cebula,Dressing:szklanka
piwa wiśniowego,5
goździków,3 nasiona
kardamonu,1 łyżeczka
musztardy,mała szczypta
soli,1 łyżeczka
miodu,4 łyżki
oliwy,dodatkowo:
jabłka lub
gruszki,
Wykonanie:Marynowanie
wątróbek:
Wątróbki płuczemy i suszymy w ręczniku kuchennym.Przekładamy do naczynia,polewamy
miodem,ścieramy
skórkę z cytryny,
rozmaryn obieramy z gałązki,
czosnek przeciskamy przez praskę,dodajemy odrobinę
cynamonu,
pieprzu i
soli, na koniec polewamy wszystko
oliwą i dokładnie mieszamy.Dressing:
Wątróbki się marynują,my w tym czasie zrobimy sos.
Piwo przelewamy do garnuszka,dodajemy
goździki,
kardamon i wszystko razem gotujemy na średnim ogniu,aż zostanie nam sama esencja,a
alkohol odparuję. Gdy jest gotowa,przelewamy ją przez sitko do innego naczynia i chwile czekamy żeby przestygła. Po tym czasie,dodajemy do niej,
miód,
sól,
musztardę i
oliwę,cały czas miksując blenderem, do uzyskania puszystego sosu.
Gdy zrobimy sos,możemy przystąpić do nadziewania
wątróbek na patyczki( jak na zdj. powyżej) na przemian z
cebulą. Tak przygotowane szaszłyki,smażymy na patelni grillowej,albo na grillu, z obu stron,aż ładnie się przypieką.
W tym samym czasie,przygotujmy
jabłka. Kroimy je na ćwiartki ,usuwamy gniazda nasienne i przypiekamy na patelni grillowej,na złoty kolor. Część
owoców kroimy na cienkie plasterki i układamy na środku talerza. Gdy
wątróbka będzie gotowa,przekładamy ją na plasterki
jabłek,na niej układamy ciepłe z grillowane ćwiartki, całość polewamy dressingiem i dekorujemy świeżym
rozmarynem. Gotowe i Pyszne!!!
Smacznego!!!