Wykonanie
Potrawa ta pochodzi z Włoch. Danie podawane jest na gorąco.
Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu . Farsz stanowią (tak jak w moim przypadku) warstwy
sosu pomidorowego z
mięsem,beszamelem,
serem,
szpinakiem i świeżą
bazylią,układane na przemian.Następnie jest zapiekany. Płaty dostępne są w sklepach w postaci dużych, prostokątnych płatów
makaronowych. Ja tym razem zrobiłam je samodzielnie. Nic nie cieszy tak,jak własnoręcznie zrobiony
makaron. Uwierzcie to wkręca ;)Składniki:Na płaty
makaronowe:300 g
mąki,100g semoliny,szczypta
soli,3
jaja,
Szpinak drobny jeśli używasz
Sos pomidorowy z
mięsem:1 kartonik
sosu pomidorowy,Puszka pomidorow krojonych70 dag
mięsa mielonego,2 ząbki
czosnki,pół
papryczki chili,
sól,
pieprz ,
oliwa z oliwek,
słodka papryka,5
pomidorków koktajlowych,dodatkowo:
szpinak lub
rukolaświeże listki
bazylii,
ser żółty,
bazylia suszona,
Sos beszamelowy:7 łyżek
masła,
mąka,
mleko,
sól,
pieprz,świeżo starta gałka muszkatałowa
Wykonanie:Ciasto na płaty
makaronowe:
Mąkę wsypujemy na blat, dodajemy szczyptę
soli i
jaja.Zagniatamy przez dobre kilka minut,na gładkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy,żeby odpoczęło.
Przez ten czas przygotujmy
mięso z sosem: Na
oliwie z oliwek podsmażamy
czosnek i
papryczki chili.Następnie dodajemy
mięso mielone, doprawiamy
słodka papryka,
solą i
pieprzem,dodajemy
pomidory i
sos pomidorowy ,wszystko chwilę smażymy.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem.Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy cienkie prostokątne płaty,lub tak jak ja ,pomagamy sobie maszynką do
makaronu.Pocięte płaty chwilę gotujemy,dosłownie chwilę w zagotowanej wodzie z
solą i odrobiną
oliwy ,następnie układamy w wysmarowanym naczyniu.
Na płaty wykładamy przygotowany
sos pomidorowy z
mięsem,i znowu podgotowane płaty
makaronowe.Na przemian.Teraz nakładamy
sos beszamelowy:
Masło rozpuszczamy w garnku,dodajemy
mąkę,chwilę smażymy, nie za długo,żeby się nie spaliła i dolewamy
mleka( u mnie wszystko na oko), konsystencja ma być gładka i nie gęsta ,musi się dobrze rozsmarowywać.Gdy beszamel jest już nałożony na płatach, kładziemy na niego
szpinak, listki
bazylii i znowu kolejną warstwę płatów
makaronowych. I to samo,
mięso z sosem, teraz można posypać
żółtym serem,płaty
makaronowe,beszamel ze
szpinakiem i
bazylią i ostatnia warstwa płatów.
Na koniec polewamy wszystko
sosem pomidorowym z kartonika lub
sosem beszamelowym posypujemy
solą,suszoną
bazylią, można również poukładać plasterki
pomidora na wierzch i delikatnie posypujemy całość
serem.
Pieczemy w piekarniku,pod przykryciem, w 190C przez 35 minut,po tym czasie ściągamy przykrywkę i podpiekamy jeszcze przez 5 minut.
Ciepłą lasagne podajemy udekorowaną listkami
bazylii.
Buon Appetito!