Wykonanie
Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na hamburgera. Nie odmawiam go sobie. Fast food w wersji "
home made", może być bardzo wartościowym posiłkiem,mamy wtedy pewność co jemy, i z jakiego
mięsa zostanie przygotowany i że nie jest smażony na głębokim tłuszczu,tylko grillowany na paru kroplach dobrej
oliwy.Do tego swój domowy sos,(
ketchup schowajcie do lodówki),warzywa i pyszna świeża chrupiąca
bułka.Składniki:Na hamburgery:700g
mięsa wołowego lub wieprzowego(wybór należy do was),2 łyżeczki
papryki słodkiej wędzonej,
sól morska,
pieprz,
zioła prowansalskie,
żółtko(niekoniecznie),Dodatkowo:
pomidor,
ogórek,
czerwona cebula,
sałata,4
bułki do hamburgerów,Sos:4 łyżeczki
majonezu,2 łyżeczki
musztardy,1 mała
cebula(niekoniecznie),
Wykonanie:Na początku przygotujmy sos:
Majonez mieszamy z
musztardą ,
cebulę ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do mieszanki
majonezowo-musztardowej (
cebula nie jest konieczna,kiedyś robiłam bez,jest równie pyszny w hamburgerze). Sos odstawiamy do lodówki ,niech się schłodzi.
Mięso: Mieszamy z
papryką wędzoną,
pieprzem,
solą(jeśli jest to
wołowina to solimy po usmażeniu),
ziołami prowansalskimi,
żółtkiem(jeśli używasz). Wszystko dokładnie mieszamy razem i formujemy cztery dosyć duże kulki. Na patelni rozgrzewamy
oliwę,każdą kulkę spłaszczamy na cienkie placki,muszą
mieć większą średnicę jak
bułki,przy smażeniu się trochę skurczą. Smażymy z obu stron na patelni grillowej po 4 minuty,przyciskając je drewnianą łyżką.
Bułki: Przekrawamy na pół,rumienimy z obu stron na patelni,lub tak jak Ja ,chwile podpiekamy na tosterze,ściągamy gdy jest lekko chrupiąca.
Bułkę smarujemy sosem,układamy na niej
sałatę,
mięso,
pomidora,
ogórka,
cebulę i na wierzchu dodajemy jeszcze trochę sosu.Gotowe.
Smacznego!!!