Wykonanie
Jarmuż jak
pisałam wcześniej ma wiele zalet. Koktajl jest pożywny,zdrowy,i przepyszny. Składniki do koktajlu można dodać dowolne, od
owoców po warzywa .Sezon na
jarmuż jest jesienią .
Młode listki są najsmaczniejsze,a po przymrozkach
tracą kapuściany smak i są jeszcze lepsze . Większość ludzi zastanawia się co z tego warzywa można zrobić.Podam parę propozycji ;)
Młode listki można jeść na surowo ,te starsze można poddusić ,podgotować lub podsmażyć,ale wcześniej trzeba wyciąć żyłki.Idealny jest do koktajli, połączonymi z
owocami lub warzywami. Dobrze komponuje się i nieziemsko smakuje z
rybami,
owocami morza,pieczona
kaczką,
stekami itp.Pasują do niego
pomidory,
grzyby,
orzechy,
cieciorka.Nie trzymajmy go dłużej w lodówce niż 3 dni,można go także zamrozić,ale wcześniej zblanszujcie.Dodają go również do zup,w końcu do
kapusta ;),farszu,,
makaronów.A
sałatka z
młodych liści
jarmuża ,z
octem balsamicznym,
oliwą z oliwek,
rodzynkami i posypana
orzechami ,to coś wspaniałego.Jest wiele sposobów na wykorzystanie tego wspaniałego warzywa, nie bójcie się sięgać po niego w warzywniakach, to SAMO ZDROWIE!Składniki:4-5 średnich liści
jarmuża,1-2
banany,sok z jednej
cytryny,1
pomarańcza,1,5 szklanki
jogurtu naturalnego lub
wody,łyżeczka
miodu,(
owoce i warzywa dowolne,wszystko pysznie pasuję )

Wykonanie:Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Gdy koktajl jest za rzadki ,dodajemy trochę
jogurtu lub
wody,a jeśli ktoś woli, jeszcze jedną
pomarańczę ;)Smacznego!