Wykonanie
Skoro już zakupiłam całą torbę
jarmużu to trzeba go skosztować na kilka różnych sposobów : ) Krem warzywny z
jarmużem okazał się strzałem w dziesiątkę, ale koktajl
owocowy z jego udziałem - również rewelacja. Pijemy go drugi dzień z
rzędu po kolacji i z pewnością będzie często gościł w mojej kuchni. Oczywiście jak najbardziej wskazane są różnego rodzaju modyfikacje pod względem doboru składników.Poniżej moja propozycja na odżywczy, orzeźwiający smoothie. Zdjęcie może tego nie odzwierciedla, ale
napój ma bardzo soczysty, "trawiasty" kolor. Wygląda w zasadzie jak zmiksowane
kiwi ; )
Składniki : (2 porcje)- 1
banan,- 1
pomarańcza,- 1/2 zielonego
jabłka,- plasterek
cytryny (bez gorzkiej skórki),- garść
jarmużu,- szklanka
wody.Wykonanie:
Owoce obrać (
jabłko można ze skórą), pokroić na mniejsze kawałki, dodać
jarmuż, zalać
wodą i dokładnie zblendować (ok. 1 min, aby uzyskać całkowicie gładką kosystencję lub krócej, jeśli ktoś preferuje wyczuwalne kawałki
owoców w koktajlu).Dodanie mniejszej ilości
wody, np. 1/2, albo 3/4 szklanki sprawi, że uzyskamy konsystencję
owocowego, bardziej sycącego musu, którym będzie można zajadać się łyżeczką. Stanowi to również ciekawą opcję dla bardziej głodnych aniżeli spragnionych : )