Wykonanie
Smaczny, słodko-kwaskowy koktajl, który przypomina trochę w smaku
kiwi, choć wcale go nie zawiera ;).
Jarmuż po zmiksowaniu z
owocami jest niewyczuwalny, więc osoby, które się obawiają jego smaku w koktajlach, mogą spokojnie go przygotować ;).Wartości odżywcze
jarmużu:
Jarmuż to dobre źródło łatwo przyswajalnego wapnia: w 100 g znajduje się około 180 mg wapnia (różne źródła podają różne wartości). Dodatkowo
jarmuż zawiera fosfor, żelazo i magnez, witaminy A1, B1, B2, C, E, K, PP oraz sulforafan (związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe). Polecam go wszystkim, a szczególnie osobom będącym na diecie roślinnej.1 duża garść posiekanego
jarmużu (ok. 80 g)1
pomarańcza1
banan2 plasterki
cytryny1
jabłko lub 1/2 szklanki 100%
soku jabłkowegook. 3/4 szklanki
wodyOwoce umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Jarmuż umyj.Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i miksuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji, ewentualnie dolej
wody według uznania.