Wykonanie
Jest to bardzo prosty przepis na pastę
curry i za każdym razem
daję świetny rezultat. Na pewno przypadnie ci do gustu.Wykorzystuj pasty
curry, jeśli już nabierzesz zaufania do swoich umiejętności i będziesz
mieć czas przygotować danie od początku do końca.Składniki:2 ząbki
czosnku,kawałek świeżego
imbiru wielkości kciuka,3 kawałki
pomidorków suszonych w
oliwie,1 łyżka mielonej
papryki,1 łyżeczka mielonej wędzonej
papryki,1 łyżeczka mielonej
kurkumy,1/2 łyżeczki
soli morskiej,2 łyżki
oleju arachidowego lub
oliwy z oliwek jeśli nie posiadasz,2 łyżki
przecieru pomidorowego,1 świeża czerwona
papryczka chili,mały pęczek świeżej
kolendry,lub
natki pietruszki jeśli nie posiadasz,
Przyprawy do uprażenia:2 łyżeczki nasion
kminu rzymskiego,1 łyżeczka nasion
kolendry,1 łyżeczka ziaren
pieprzu,
Wykonanie:Obierz
czosnek,
imbir.Postaw patelnię na ogniu
między średnim a dużym i wrzuć na nią
przyprawy do uprażenia. Praż je delikatnie kilka minut,aż uzyskają złotobrązowy kolor i będą smakowicie pachniały,a następnie zdejmij patelnie z ognia.
Wrzuć uprażone
przyprawy do moździerza i za pomocą tłuczka dobrze je rozdrobnij lub wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj na proszek.
Kiedy zmielesz
przyprawy, zmiksuj je w robocie kuchennym z pozostałymi składnikami,aby uzyskać gładką pastę.
Przepis pochodzi od Jamiego Olivera ;)