Wykonanie
Od pewnego czasu
kasza gości w mojej codziennej diecie i już widać gołym
okiem jej zbawienną dla sylwetki moc. Niedowiarkom (zwłaszcza tym, którzy pragną zrzucić kilka kg)
powiem z ręką na
sercu, że naprawdę warto włączyć
kasze do jadłospisu. Zbędne cm będą znikały już w przeciągu kilku dni. Żeby dieta nie była nudna i monoskładnikowa, postanowiłam zmienić wiele tradycyjnych przepisów dodając do nich różne rodzaje
kasz. Tym razem zmodyfikowałam przepis na tradycyjne włoskie risotto podstawiając za
ryż kaszę jaglaną. Wyszło rewelacyjnie!

Składniki:2 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku1
cebulafasolka szparagowakukurydza z puszki (niesłodzona)1 szklanka
kaszy jaglanej700 ml
bulionu lub
wody1 dojrzałe
awokadopieprz cayennesól morskakurkumapieprz czarnymajeranekPrzygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy ją na 2 łyżkach
oliwy.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do
cebuli. Zeszkloną
cebulę wraz z
czosnkiem przerzucamy do garnka żeliwnego z grubym dnem. Następnie dodajemy przepłukaną
kaszę. Do
kaszy wlewamy stopniowo chochelką
bulion, ciągle mieszając, aby uniknąć przypalenia.Gotujemy
kaszę na wolnym ogniu do czasu aż wchłonie cały
bulion (ok. 15 min.) Obieramy
awokado, kroimy w kostkę i wrzucamy do
kaszy. Następnie dodajemy
fasolkę szparagową,
kukurydzę oraz
kurkumę.
Kaszowe risotto doprawiamy na koniec
majerankiem, oboma rodzajami
pieprzu i
solą. Na talerzu risotto można posypać świeżą
natką pietruszki.Smacznego!





Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)