ßßß Cookit - przepis na Domowa ogórkowa z dodatkiem mięsa

Domowa ogórkowa z dodatkiem mięsa

nazwa

Wykonanie

Ogórkowa chodziła za mną już od dłuższego czasu. Zatem postanowiłam wykorzystać niedzielny rosół i zrobić zupę, ale nie byle jaką. Musiała być dokładnie taka jaką zawsze przygotowywała dla mnie moja Mama, czyli z dodatkiem ziemniaków, mięskiem i podsmażonymi ogórkami. Smażenie ogórków na odrobienie tłuszczu sprawia, że zupa zyskuje niepowtarzalny aromat, a traci cierpkość i kwas. Polecam!
Składniki:
1 litr bulionu (użyłam niedzielnego rosołu ugotowanego na mięsach wołowym i drobiowym)
2 średnie cebule
ugotowane mięso rosołowe pokrojone w kostkę (u mnie filety z kurczaka + kawałek wołowiny)
1 słoik kiszonych ogórków (wybrałam ½ słoik)
3 duże ziemniaki
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, Vegeta
do zabielenia
2 łyżki śmietany (dla odchudzających się jogurt naturalny będzie w sam raz)
2 łyżeczki mąki
Przygotowanie:
Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy (dla tych nie na diecie polecam łyżkę masła) i wrzucamy cebulkę żeby się zeszkliła. Ogórki trzemy na tarce o większych oczkach. Do przesmażonej cebulki dodajemy ogórki i chwilkę smażymy.
Na osobnym palniku doprowadzamy bulion do wrzenia, możemy dolać jeszcze szklankę wody. Gdy rosół się zagotuje, zmniejszamy ogień i wrzucamy cebulkę oraz starte ogórki. Patelnię rozgrzewamy raz jeszcze i wrzucamy na nią pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Do przesmażonych ziemniaczków wrzucamy pokrojone mięso rosołowe i chwilkę smażymy, by nabrało dodatkowego aromatu. Następnie zawartość patelni ląduje w garnku z bulionem. Całość gotujemy na wolnym ogniu.
Przyprawiamy zupę: solą, pieprzem, zielem angielskim i odrobiną majeranku oraz szczyptą Vegety. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką. Dolewamy chochelką wrzącej zupy, aby zahartować śmietanę i uniknąć białych grudek w zupie. Wlewamy zawartość kubka do garnka ze zupą i ostatni raz doprowadzamy całość do wrzenia. I tym sposobem zupa gotowa!
Ogórkowa w tym wydaniu doskonale smakuje z jajkiem gotowanym na twardo. Polecam!
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/04/domowa-ogorkowa-z-dodatkiem-miesa.html