ßßß Cookit - przepis na Kopytka w sosie śmietanowym

Kopytka w sosie śmietanowym

nazwa

Wykonanie

Pewnie nie pierwszy i nie ostatni raz wspomnę o swoim uwielbieniu do wszelkiego rodzaju kluch i pierogów ;-) Dzisiaj prezentuję przepyszne kopytka w sosie śmietanowym. Przepis na kopytka zaczerpnięty z książki Kuchnia Polska Marzeny Wasilewskiej. Sos - inwencja własna ;-)
Składniki:
kopytka:
800 g ziemniaków
300 g mąki
2 jajka
sos:
1 filet z kurczaka
1/2 średniej cebuli
łyżka masła
300 ml bulionu (nie przesadzać z intensywnością)
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
pieprz, majeranek, oregano
Wykonanie:
Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone zmielić lub jak ja mocno i dokładnie ubić na ciepło. Do chłodnych ziemniaków dodać mąkę i jajka, wyrobić jednolite ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy formować wałki, spłaszczyć i kroić na kopytka. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody, przemieszać łyżką, gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle z odrobiną wody. Dodać pokrojone w kostkę i posolone mięso i podsmażać chwilkę. Zalać połową przygotowanego bulionu i próżyć ok 15 minut. Wyparowaną wodę uzupełniać bulionem (zostawić ok. 50ml). W miseczce przygotować zawiesinę mąki z pozostałym bulionem, dodać śmietanę i wymieszać do jednolitej konsystencji. Wlać do "wrzącej patelni" i wymieszać. Na małym ogniu mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem, majerankiem i odrobiną oregano. Polać kopytka i zajadać ze smakiem ;-)
Smacznego! :-)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2013/10/kopytka-w-sosie-smietanowym.html