Wykonanie
Pewnie nie pierwszy i nie ostatni raz wspomnę o swoim uwielbieniu do wszelkiego rodzaju kluch i pierogów ;-) Dzisiaj prezentuję przepyszne kopytka w sosie
śmietanowym. Przepis na kopytka zaczerpnięty z książki Kuchnia Polska Marzeny Wasilewskiej. Sos - inwencja własna ;-)Składniki:kopytka:800 g
ziemniaków300 g
mąki2
jajkasos:1
filet z kurczaka1/2 średniej
cebuliłyżka
masła300 ml
bulionu (nie przesadzać z intensywnością)2 łyżki
śmietany1 łyżka
mąkipieprz,
majeranek,
oreganoWykonanie:Obrane i umyte
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone zmielić lub jak ja mocno i dokładnie ubić na ciepło. Do chłodnych
ziemniaków dodać
mąkę i
jajka, wyrobić jednolite ciasto. Na oprószonej
mąką stolnicy formować wałki, spłaszczyć i kroić na kopytka. Wrzucić do wrzącej i osolonej
wody, przemieszać łyżką, gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na
maśle z odrobiną
wody. Dodać pokrojone w kostkę i posolone
mięso i podsmażać chwilkę. Zalać połową przygotowanego
bulionu i próżyć ok 15 minut. Wyparowaną
wodę uzupełniać
bulionem (zostawić ok. 50ml). W miseczce przygotować zawiesinę
mąki z pozostałym
bulionem, dodać
śmietanę i wymieszać do jednolitej konsystencji. Wlać do "wrzącej patelni" i wymieszać. Na małym ogniu mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić
pieprzem,
majerankiem i odrobiną
oregano. Polać kopytka i zajadać ze smakiem ;-)


Smacznego! :-)