ßßß
Składniki:wątróbka drobiowa, ½ kgjogurt naturalny, 1 kubek 200 gmajonez, 2 łyżkiżółtko ugotowane na twardoczosnek, 2 ząbkiprzyprawy: curry, sól, pikantna mieszanka pieprzów, sproszkowany imbirmix sałat: rukola, escarola, radicchio, frisbeeoliwki czarne, kilka sztukkukurydza z puszki, garstkapomidorki cherry, 200 gser feta, 1/3 opakowaniaoliwa z oliwekPrzygotowanie:Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z żyłek i resztek błon. Wkładamy do parowaru na 10 minut (jeżeli ktoś lubi mniej krwistą można wydłużyć czas gotowania do 20 minut). Przygotowujemy sos: do miski wrzucamy zmiażdżony w prasce czosnek, rozgniecione żółtko, dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego i 2 łyżki majonezu. Na koniec wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy składniki.Gdy parowar oznajmi nam, że gotowanie dobiegło końca, wyjmujemy wątróbkę na talerz, lekko solimy i polewamy sosem.Do tego dania przygotowuję zwykle sałatkę z serem feta. Do miski wrzucam różne gatunki sałat, dodaję pomidorki cherry, oliwki, kukurydzę i fetę. Wszystko polewam oliwą z oliwek lub jogurtem. Sałatkę układam obok wątróbki i gotowe.Smacznego!

Odwiedź mnie na Facebook'u