Wykonanie
Przyznam szczerze, że przez lata nie znosiłam
wątróbki. Kojarzyła mi się z ciężkostrawnym daniem otoczonym zewsząd smażoną
cebulą. Ale jestem uparta i postanowiłam „odczarować”
wątróbkę zmieniając sposób jej przygotowania. Sięgnęłam po parowar. Jak się okazało,
wątróbka w nowym wydaniu jest naprawdę delikatna i soczysta. A całe danie smaczne i dietetyczne .
Składniki:
wątróbka drobiowa, ½ kg
jogurt naturalny, 1 kubek 200 g
majonez, 2 łyżki
żółtko ugotowane na twardo
czosnek, 2 ząbki
przyprawy:
curry,
sól, pikantna mieszanka
pieprzów, sproszkowany
imbirmix
sałat:
rukola, escarola,
radicchio, frisbee
oliwki czarne, kilka sztuk
kukurydza z puszki, garstka
pomidorki cherry, 200 g
ser feta, 1/3 opakowania
oliwa z oliwekPrzygotowanie:
Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z żyłek i resztek błon. Wkładamy do parowaru na 10 minut (jeżeli ktoś lubi mniej krwistą można wydłużyć czas gotowania do 20 minut). Przygotowujemy sos: do miski wrzucamy zmiażdżony w prasce
czosnek, rozgniecione
żółtko, dodajemy 3 łyżki
jogurtu naturalnego i 2 łyżki
majonezu. Na koniec wsypujemy
przyprawy i dokładnie mieszamy składniki.Gdy parowar oznajmi nam, że gotowanie dobiegło końca, wyjmujemy
wątróbkę na talerz, lekko solimy i polewamy sosem.Do tego dania przygotowuję zwykle
sałatkę z
serem feta. Do miski wrzucam różne gatunki
sałat, dodaję
pomidorki cherry,
oliwki,
kukurydzę i
fetę. Wszystko polewam
oliwą z oliwek lub
jogurtem.
Sałatkę układam obok
wątróbki i gotowe.Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u