ßßß Cookit - przepis na Wątróbka w sosie curry

Wątróbka w sosie curry

nazwa

Wykonanie

Przyznam szczerze, że przez lata nie znosiłam wątróbki. Kojarzyła mi się z ciężkostrawnym daniem otoczonym zewsząd smażoną cebulą. Ale jestem uparta i postanowiłam „odczarować” wątróbkę zmieniając sposób jej przygotowania. Sięgnęłam po parowar. Jak się okazało, wątróbka w nowym wydaniu jest naprawdę delikatna i soczysta. A całe danie smaczne i dietetyczne .
Składniki:
wątróbka drobiowa, ½ kg
jogurt naturalny, 1 kubek 200 g
majonez, 2 łyżki
żółtko ugotowane na twardo
czosnek, 2 ząbki
przyprawy: curry, sól, pikantna mieszanka pieprzów, sproszkowany imbir
mix sałat: rukola, escarola, radicchio, frisbee
oliwki czarne, kilka sztuk
kukurydza z puszki, garstka
pomidorki cherry, 200 g
ser feta, 1/3 opakowania
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z żyłek i resztek błon. Wkładamy do parowaru na 10 minut (jeżeli ktoś lubi mniej krwistą można wydłużyć czas gotowania do 20 minut). Przygotowujemy sos: do miski wrzucamy zmiażdżony w prasce czosnek, rozgniecione żółtko, dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego i 2 łyżki majonezu. Na koniec wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy składniki.
Gdy parowar oznajmi nam, że gotowanie dobiegło końca, wyjmujemy wątróbkę na talerz, lekko solimy i polewamy sosem.
Do tego dania przygotowuję zwykle sałatkę z serem feta. Do miski wrzucam różne gatunki sałat, dodaję pomidorki cherry, oliwki, kukurydzę i fetę. Wszystko polewam oliwą z oliwek lub jogurtem. Sałatkę układam obok wątróbki i gotowe.
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/01/watrobka-w-sosie-curry.html