ßßß Cookit - przepis na 065. farfalle ze szpinakiem i kurczakiem w sosie

065. farfalle ze szpinakiem i kurczakiem w sosie

nazwa

Wykonanie

Zaraz po tagliatelle farfalle jest moim ulubionym rodzajem makaronu. Będąc w Polsce miałam okazję być w pewnej sieciowej restauracji, gdzie obiad nie zbyt przypadł mi do gustu. Zamówiłam penne ze szpinakiem i kurczakiem w sosie - otrzymałam rozwodnioną zupę z przegotowanym makaronem. Po tym doświadczeniu postanowiłam samemu przygotować taką wersję tego dania żeby nie kojarzyć źle tego nieszczęsnego szpinaku. Wybrałam do tego właśnie ulubione kokardki.
składniki potrzebne na 2 porcje:
- 300g makaronu farfalle;
- podwójna pierś z kurczaka;
- cebula;
- czosnek;
- bazylia;
- oregano;
- zioła prowansalskie;
- 3 garście świeżego szpinaku;
- śmietana;
- żółtko;
- oliwa;
- sól;
- pieprz mielony.
sposób przyrządzenia:
Osolony delikatnie szpinak gotujemy na parze, rozkładamy na desce do ostygnięcia. Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze polędwiczki, marynujemy w oliwie i ziołach. Cebulę i czosnek siekamy na drobno. Na rozgrzaną patelnię wyrzucamy posiekane warzywa razem z ziołami (po łyżeczce z każdej). Podsmażamy przez kilka minut, następnie dorzucamy mięso. Gdy wszystko na patelni będzie dostatecznie wysmażone patelnię zdejmujemy z ognia dodajemy śmietanę z rozbełtanym żółtkiem, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec dodajemy szpinak, z powrotem wstawiamy na kuchenkę na kilka minut tym razem na mały płomień. Doprawiamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie cedzimy, płuczemy. Gotowy makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem.
bon apettit!
Źródło:http://kateculinary.blogspot.com/2013/05/065-farfalle-ze-szpinakiem-i-kurczakiem.html