ßßß
składniki potrzebne na 2 porcje:- 300g makaronu farfalle;- podwójna pierś z kurczaka;- cebula;- czosnek;- bazylia;- oregano;
- zioła prowansalskie;- 3 garście świeżego szpinaku;- śmietana;- żółtko;- oliwa;- sól;- pieprz mielony.
sposób przyrządzenia:
Osolony delikatnie szpinak gotujemy na parze, rozkładamy na desce do ostygnięcia. Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze polędwiczki, marynujemy w oliwie i ziołach. Cebulę i czosnek siekamy na drobno. Na rozgrzaną patelnię wyrzucamy posiekane warzywa razem z ziołami (po łyżeczce z każdej). Podsmażamy przez kilka minut, następnie dorzucamy mięso. Gdy wszystko na patelni będzie dostatecznie wysmażone patelnię zdejmujemy z ognia dodajemy śmietanę z rozbełtanym żółtkiem, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec dodajemy szpinak, z powrotem wstawiamy na kuchenkę na kilka minut tym razem na mały płomień. Doprawiamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie cedzimy, płuczemy. Gotowy makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem.
bon apettit!