Wykonanie
Zaraz po tagliatelle farfalle jest moim ulubionym rodzajem
makaronu. Będąc w Polsce miałam okazję być w pewnej sieciowej restauracji, gdzie obiad nie zbyt przypadł mi do gustu. Zamówiłam penne ze
szpinakiem i
kurczakiem w sosie - otrzymałam rozwodnioną zupę z przegotowanym
makaronem. Po tym doświadczeniu postanowiłam samemu przygotować taką wersję tego dania żeby nie kojarzyć źle tego nieszczęsnego
szpinaku. Wybrałam do tego właśnie ulubione kokardki.

składniki potrzebne na 2 porcje:- 300g
makaronu farfalle;- podwójna
pierś z kurczaka;-
cebula;-
czosnek;-
bazylia;-
oregano;

-
zioła prowansalskie;- 3 garście
świeżego szpinaku;-
śmietana;-
żółtko;-
oliwa;-
sól;-
pieprz mielony.

sposób przyrządzenia:

Osolony delikatnie
szpinak gotujemy na parze, rozkładamy na desce do ostygnięcia.
Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze
polędwiczki, marynujemy w
oliwie i ziołach.
Cebulę i
czosnek siekamy na drobno. Na rozgrzaną patelnię wyrzucamy posiekane warzywa razem z
ziołami (po łyżeczce z każdej). Podsmażamy przez kilka minut, następnie dorzucamy
mięso. Gdy wszystko na patelni będzie dostatecznie wysmażone patelnię zdejmujemy z ognia dodajemy
śmietanę z rozbełtanym
żółtkiem, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec dodajemy
szpinak, z powrotem wstawiamy na kuchenkę na kilka minut tym razem na mały płomień. Doprawiamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie cedzimy, płuczemy. Gotowy
makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem.

bon apettit!