ßßß
Propozycja dla miłośników brokuła, delikatnych i aksamitnych smaków.Składniki:brokuł, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, pierś z kurczaka, mały jogurt naturalny, 2 łyżki śmietany, zioła prowansalskie, oregano, gyros, pieprz, ser żołty, 250 g makaronu, np. Rurki.Przygotowanie:Na wrzącą wodę wrzucamy makaron. Dodajemy łyżeczkę soli oraz dużą łyżkę oliwy. Makaron gotujemy al dente.Brokuł dzielimy na różyczki. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę oraz gotujemy do miękkości.Czosnek i cebulę obieramy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wykładamy wycisnięty czosnek oraz posiekaną drobno cebulę. Kiedy składniki będą miały kolor złoty dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka opruszoną przyprawą gyros.Smażymy dopóki mięso nie będzie surowe.Do podsmażonych warzyw i mięsa dodajemy brokuł oraz mały jogurt naturalny oraz dwie łyżki śmietany. Doprawiamy ziołami oraz pieprzem. Aby sos był bardziej smaczny, możemy także roztopić kostkę rosołową w połowie szklanki wody oraz dodać do pozostałych składników.Włączamy piekarnik. Rozgrzewamy go do temperatury ok 200*.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą. Wykładamy makaron, sos, następnie starty ser żółty, układamy kolejną warstwę makaronu i reszty składników. Na koniec posypujemy obficie serem.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut.Danie to możemy przygotować także jako "zwykły'' makaron z sosem brokułowym. Wszystko zależy ile mamy czasu i chęci;-)Smacznego!!:)
About Antolka Jakuszkowa