Wykonanie
Propozycja dla miłośników
brokuła, delikatnych i aksamitnych smaków.Składniki:
brokuł, 1 duża
cebula, 2-3 ząbki
czosnku,
pierś z kurczaka, mały
jogurt naturalny, 2 łyżki
śmietany,
zioła prowansalskie,
oregano, gyros,
pieprz,
ser żołty, 250 g
makaronu, np. Rurki.Przygotowanie:Na wrzącą
wodę wrzucamy
makaron. Dodajemy łyżeczkę
soli oraz dużą łyżkę
oliwy.
Makaron gotujemy al dente.
Brokuł dzielimy na różyczki. Wrzucamy na wrzącą osoloną
wodę oraz gotujemy do miękkości.
Czosnek i
cebulę obieramy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oliwy wykładamy wycisnięty
czosnek oraz posiekaną drobno
cebulę. Kiedy składniki będą miały kolor złoty dodajemy pokrojoną
pierś z kurczaka opruszoną
przyprawą gyros.Smażymy dopóki
mięso nie będzie surowe.Do podsmażonych warzyw i
mięsa dodajemy
brokuł oraz mały
jogurt naturalny oraz dwie łyżki
śmietany. Doprawiamy
ziołami oraz
pieprzem. Aby sos był bardziej smaczny, możemy także roztopić
kostkę rosołową w połowie szklanki
wody oraz dodać do pozostałych składników.Włączamy piekarnik. Rozgrzewamy go do temperatury ok 200*.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem lub
oliwą. Wykładamy
makaron, sos, następnie
starty ser żółty, układamy kolejną warstwę
makaronu i reszty składników. Na koniec posypujemy obficie
serem.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut.Danie to możemy przygotować także jako "zwykły''
makaron z sosem
brokułowym. Wszystko zależy ile mamy czasu i chęci;-)Smacznego!!:)
About Antolka Jakuszkowa