Wykonanie
Chciałabym zaproponować Wam kolejny przepis z
serii: dania z
makaronem. Tym razem będzie to
makaron z
bobem .
Bób jest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako bazę do przygotowania różnorodnych potraw. Przez innych nazywany tzw. bober świetnie sprawdzi się jako główny składnik do farszu pierogów, do
sosów, zup,
makaronów, czy sałatki.
Bób jest bogaty w mnóstwo składników odżywczych w tym w
białko. Dodatkowym atutem jest to, że można go mrozić i zachowuje swój smak i wygląd.Składniki:0,5 kg
makaronu kokardki, 0,3 kg
bobu,
pierś z kurczaka, 2 duże
cebule, 2-3 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie, 3 duże łyżki
śmietany, 3 duże łyżki
jogurtu naturalnegoPrzygotowanie:
Bób myjemy, wrzucamy do wrzącej osolonej
wody. Gotujemy do miękkości. Odstawiamy do ostygnięcia, obieramy z łupin.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Czosnek obieramy, wyciskamy przez praskę na rozgrzany
olej. Następnie dodajemy obraną pokrojoną drobno
cebulę. Szklimy na złoty kolor.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Oprószamy
solą i
pieprzem. Dodajemy do
cebuli i
czosnku.Smażymy aż
mięso nie będzie surowe.Do składników na patelnię dodajemy
bób oraz
makaron. Smażymy kilka minut.Przygotowujemy sos: 3 łyżki
śmietany mieszamy z 3-4 łyżkami
jogurtu naturalnego. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
ziołami prowansalskimi.Smacznego;-)
About Antolka Jakuszkowa