Wykonanie
Zawsze myślałam, ze
bitki wołowe można robić tylkow szybkowarze. A tu proszę, po konsultacji z mamą stwierdziłyśmy, że można też je zrobić w garnku, tylko trzeba im dać odpowiedznio więcej czasu.Tym razem miałam naprawdę mało czasu na kucharzenie, miałam jakiś kwadrans na przygotowanie wkładu do garnka.
Mięso w lodówce, warzywa w koszyku, ale czasu na obieranie ich i pracowite krojenie lub tarcie już nie było. Z pomocą przyszła mi moja zamrażarka... znalazłam
mrożone warzywa pocięte w paski. I to z nich powstał tym razem obiad.

Składniki :ok 700g
mięsa wołowego2 naprawdę duże
cebule3
marchewki, 2
pietruszki, kawałeczek
selera, pół
pora (lub 750g
mieszanki warzywnej o tym składzie)1
papryka czerwonasól,
pieprz,
majeranek,
estragon,
lubczyk,
słodka paprykaoliwaWykonanie :
Mięso pokroić na dość cienkie plastry (grubość ok 0,5 cm.) i obić je tłuczkiem. Następnie lekko obsmażyć na patelni z obydwu stron (tylko tyle, by się zmienił kolor).W garnku o grubym dnie rozgrzać
oliwę a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę i
pieprz. Zeszklić.Teraz pozostaje do garnka włożyć
mięso oraz warzywa z
papryką pokrojone w słupki.Dusić na wolnym ogniu około 3 godziny - aż
mięso stanie się kruche. W szybkowarze duszenie trwa ok 1 godziny do półtorej.Na 15 minut przed końcem duszenia dodać pozostałe
przyprawy i
sól.Podawać z
kaszą lub
ziemniakami - wedle uznania.SmacznegoWydrukuj przepis