ßßß Cookit - przepis na Bitki wołowe w jarzynakach - przepis na mało pracowity obiad

Bitki wołowe w jarzynakach - przepis na mało pracowity obiad

nazwa

Wykonanie

Zawsze myślałam, ze bitki wołowe można robić tylkow szybkowarze. A tu proszę, po konsultacji z mamą stwierdziłyśmy, że można też je zrobić w garnku, tylko trzeba im dać odpowiedznio więcej czasu.
Tym razem miałam naprawdę mało czasu na kucharzenie, miałam jakiś kwadrans na przygotowanie wkładu do garnka. Mięso w lodówce, warzywa w koszyku, ale czasu na obieranie ich i pracowite krojenie lub tarcie już nie było. Z pomocą przyszła mi moja zamrażarka... znalazłam mrożone warzywa pocięte w paski. I to z nich powstał tym razem obiad.
Składniki :
ok 700g mięsa wołowego
2 naprawdę duże cebule
3 marchewki, 2 pietruszki, kawałeczek selera, pół pora (lub 750g mieszanki warzywnej o tym składzie)
1 papryka czerwona
sól, pieprz, majeranek, estragon, lubczyk, słodka papryka
oliwa
Wykonanie :
Mięso pokroić na dość cienkie plastry (grubość ok 0,5 cm.) i obić je tłuczkiem. Następnie lekko obsmażyć na patelni z obydwu stron (tylko tyle, by się zmienił kolor).
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pieprz. Zeszklić.
Teraz pozostaje do garnka włożyć mięso oraz warzywa z papryką pokrojone w słupki.
Dusić na wolnym ogniu około 3 godziny - aż mięso stanie się kruche. W szybkowarze duszenie trwa ok 1 godziny do półtorej.
Na 15 minut przed końcem duszenia dodać pozostałe przyprawy i sól.
Podawać z kaszą lub ziemniakami - wedle uznania.
Smacznego
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2014/03/bitki-woowe-w-jarzynakach-przepis-na.html