Wykonanie
To już druga potrawa dziś z
serii "zobaczymy co się uda"... I znów z
kaszą jaglaną. Przyznaję, ze zaczyna mnie ciekawić, co dzieciaki będą miały dziś na kolację, bo jak na razie wszystkie posiłki są z
kaszą jaglaną. Jasne, że jest to związane z ich przeziębieniem, wierzę, że uda się je jakoś od nich wypędzić!Ale nie o zdrowiu teraz
mowa.
Mowa o przedziwnej potrawie zwanej babka ziemniaczano-jaglana.Nie dość, że jest z
kaszą jaglaną, to jeszcze robi się ją z ugotowanych
ziemniaków. Co wyjdzie... ?

Składniki :

2/3 szklanki
kaszy jaglanej6 ugotowanych
ziemniaków1
cabulaopcjonalnie: klika podsmażonych
pieczarek, upieczony kawałek
mięsa (
indyka)*1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
pieprzu ziołowego2-3 łyżki
majeranku1 łyżka
soli morskiej lub gomasio (czyli uprażone i zmiażdżone w makutrze
sezam +
sól lub
sezam +
sól +
siemię lniane)
jajko1 łyżka
oliwy z oliwekopcjonalnie: gęsta
smietana lub
ser zółtyświeża
natka pietruszki /
koperek*(nie mam nic z tego, więc dodałam 2 łyżki
startego sera żółtego.)Wykonanie:Gotujemy
kaszę jaglaną (jak zwykle, podprażyć a następnie zalać wrzątkiem w stosunku 1:3, 17minut) i
ziemniaki.
Kaszę z
ziemniakami ubijamy tłuczkiem. Dodajemy do tego drobnopokrojoną, zeszkloną na
oliwie,
cebulę. I doprawiamy masę: koperkiem/natką,
kurkumą ,
pieprzem,
majerankiem,
solą. Dodajemy
jajo i ew inne dodatki (mięso/pieczarki/ser). Polecam spróbować przed przełożeniem do blachy - bo można ;)Wszystko dokładnie mieszamy/wygniatamy tłuczkiem, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy (masa ma
mieć 4-5 cm wysokości), wygłądzamy i polewamy
śmietaną lub posypujemy
serem żółtym Co kto lubi.Piec ok 30 minut w 180st. Aż do zarumienienia. Podawać można
sote, ze śmietaną/jogurtem albo z sosem pieczarkowym/pomidorowym/ lub tp.

Jak wrażenia?Moje? Muszę powiedzieć, ze bardzo mi ten smak się spodobał. Nie wiem dlaczego, ale smak tej babki przypomina mi o smaku takiej pysznej
pasty jajecznej z dzieciństwa.Ma taką cechę, że jej faktura jest niejednolita. Dla tych, którym się to nie podoba polecam przepuszczenie przez maszynkę
kaszy,
ziemniaków i
cebuli. Albo użycie blendera. Mnie taka postać pasuje - więc następnym razem nic nie
bedę zmienia.Dodaję przepis do tanich i sytych przepisów:Tylko z wyceną ciężko... Moja porcja jest na 4 osoby - czyli na 2 będzie na 2 dni ;)
ziemniaki - ok 1 zł
kasza jaglna ok 1 zł
jajko - 1 zł (taki dobre
jajko)
przyprawy - jest ich dużo, ale jak mamy je w domu, to
moze też 1 zł w
sumie wyjdzie...
cebula - 20gr(?)
oliwa z oliwek - 20gr(?)
ser żółty - może 2 zł.. Razem 6,40 zł na 2 dni + koszt energii piekarnika i
wody do gotowania
kaszy i
ziemniaków.Wydrukuj przepis