Wykonanie
*
Ziemniaki umyć, nie obierać ( chyba że ktoś nie lubi w łupinach, to może ) i podgotować z 10-15 minut, żeby lekko zmiękły, ale nie za bardzo, bo będą się rozpadały.* W tym czasie gdy
ziemniaki się gotują, szykujemy
mięso.* Przekładamy
mięso do miski, dodajemy posiekaną w kostkę
cebulę,
pieczarki pokrojone w kosteczkę,
natkę pietruszki, przyprawiamy
solą,
ziołami i
pieprzem. Łączymy ze sobą wszystko.* Podgotowane i lekko przestudzone
ziemniaki przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ łyżeczką, lub małym nożem, zostawiając około centymetrową warstwę przy skórce.Wydrążony miąższ łączymy z
mięsem mielonym ( rozdrabniając widelcem, lub blenderem ) i całą masą
mięsno-ziemniaczaną nadziewamy
ziemniaki, nakładając farsz w miejsca, które wydrążaliśmy.* Napełnione
ziemniaki posypujemy
startym serem żółtym i układamy na blachę, lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około 30 minut, do miękkości.Można na 5-10 minut przed wyjęciem posmarować każdego
ziemniaka lekko
majonezem (
zrobi się lekka, złota skorupka ).

