ßßß
Tym razem tarta z brokułami i porem. Bardzo smakowite danie, zaczerpnięte od chochlików kuchennych. Z moimi lekimi modyfikacjami:- ciasto po mojemu- mniej wypełnienia mleczno-jajecznego. w orginale są w nadzieniu 4 jajka i 300ml chudego mleka. Ja nie przepadam za tym wypełnieniem i wolę w tarcie mieć więcej warzyw niż tej mleczno-jajecznej masy.Zaczynamy od ciasta:- 20 dag masła/margaryny- 30 dag mąki- 1 jajko 1 żółtko- 1/2 łyżeczki soli- szczypta imbiruWszystko razem szybko zagniatamy na stolnicy i wkładamy do lodówki (ideał godzina, a praktyka pokazuje, że i kwadrans jest w porządku.. )Trzeba się zastanowić, co teraz. Czy przygotowywać farsz, czy sprzątać kuchnię;) Gdyż ciastu należy się najpierw jakieś 10-15 min pieczenia w piekarniku bez masy.Masa:- 1/2 pora w plastrach- ok 20 dag brokułu, w małych różyczkach- 1 papryka czerwona pokrojona w małe kawałeczki- 2 jajka- 100 ml mleka- 1/2 łyżeczki soli- 2 szczypty pieprzu- 2 szczypty gałki muszkatołowej- 10 dag startego żółtego seraI teraz tak. Por, brokuły i paprykę zblanszować (jeśli dobrze używam słów- chodzi o to by je wrzucić do wrzątku i jakieś 2 minuty gotować).Jajka ubić z mlekiem, doprawić solą, pieprzem, gałką.I tyle. Wracamy do ciasta. Zakładam, ze już się podpiekło troszkę.Wyjmujemy, układamy na nim warzywa, posypujemy serem i zalewamy jajkiem z mlekiem. Koniec roboty. Teraz wstawiamy do piekarnika na ok 220st na ok 25 min. (Chodzi o to by masa jajeczna się ścięła i podpiekła ładnie).
Pyszne, pyszne, pyszne.:)(:Wydrukuj przepis