ßßß
Do roboty.Po pierwsze ciasto:30 dag mąki przennej1 jajko1 żółtko20 dag masła/margaryny1/2 łyżeczki soliszczypta imbiruszczypta gałki muszkatołowejCiasto się świetnie zagniata zarówno w misce, na stolnicy jak i mikserem (pod warunkiem, ze masło/margarynę mamy odpowiedno rozpuszczoną)...Jak mam czas i ochotę, to robię tak:Mąkę przesiewam na stolnicę/do miski, wbijam jajko i żółtko, dodaję pokrojone na kawałeczki masło. Mieszam i szybko zagniatam.Dziś - z lenistwa - skorzystałam z pomocy mojego pomocnika - miksera. Wszystko tak samo, tylko zamiast wkładać w ciasto swoje ręce, włożyłam ręce robota ;) Pod koniec rzeczywiśćie przydało się chwilkę pozagniatać moimi rękoma, ale to była dosłownie chwilka.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. (klasycznie- na godzinę, leniwie - na czas przygotowania farszu).Zajmijmy się więc szpinakowym wkładem.Masa:paczka szpinaku2-3 ząbki czosnkuew. 2 cebule2 łyżki oliwy200ml kwaśnej śmietany3 jajkasólpieprzgałka muszkatołowa10-20 dag sera żółtegoSer żółty ucieramy na tarce.Jajka trzeba rozmieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i gałką. I jak będzie wymieszane - dodać ser żółty.A szpinak podsmażyć (a bardziej rozpuścić) na oleju z czosnkiem. Ew. cześniej zeszklić cebulkę i też do tego szpinaku dodać..No i cóż? Wszystko razem wymieszać. I oto mamy gotową masę.Teraz tak. Ciasto po wyjęciu z lodówki należy rozwałkować i przełożyć do formy i chwilkę podpiec (tak na tak zwane oko - by się przyrumieniło ślicznie).Później - wyjmujemy ciasto i na ciepłe ciasto nakładamy ciepłą masę i wkładamy do piekarnika na jakieś 20 minut.Ja nastawiłąm piekarnik na 180 st. Bo tak piekę też szarlotkę. I wyszło dobrze. :)Wyszło pysznie... :):) I nawet moim chłopakom smakowało!
Wydrukuj przepis