Wykonanie
Soczewica jak wszyscy wiedzą jest bardzo zdrowa i można z niej przyrządzić praktycznie wszystko. Moja ciekawość i chęć spróbowania rosły w miarę upływu czasu. Dodatkowo moja koleżanka wegetarianka zainspirowała mnie do wypróbowania przepisu na
sałatkę. Muszę przyznać, że sama
soczewica ma bardzo ciekawy smak podobny do
grochu połączonego z
bobem. A że ja uwielbiam
bób to i
soczewica przypadła mi bardzo do gustu. Reszta składników jest mało wyszukana, ale razem stanowią całkiem zjadliwą całość.Nastęnym razem wypróbuję wersję bardziej light czyli z
pietruszką zieloną,
cebulą i vinegrettem. Będzie można w więkzym stopniu cieszyć się smakiem samej
soczeiwcy, bo w tej wersji został przytłoczony pozostałymi składnikami.
Sałatka w mojej ocenie nie ma efektu wow, ale jeśli lubicie te składniki to możecie zaksperymentować i przekonać się sami.Składniki:-1 szklanka
zielonej soczewicy-1
czerwona cebula,-1 puszka
fasoli czerwonej-1 puszka
kukurydzy-3-4 średnie
ogórki kiszone-1
papryka czerwona-3
jajka-
majonez-
sól,
pieprzSposób przygotowania:
Soczewicę powinniśmy namoczyć w zimnej wodzie przez conajmniej 12 godzin. Ja tego nie zrobiłam bo się zgapiłam, ale głównie chodzi o to, żeby pozbawić
soczewicy substancji wzdymających. Jak już mamy gotową
soczewicę gotujemy ją do miękkości w osolonej wodzie.
Jajka gotujmy na twardo.
Paprykę,
ogórki i
cebulę kroimy w kostkę.
Fasolę i
kukurydzę odsączamy z
wody. Gdy
oczewica jest gotowa również ją odsączamy z
wody i wsypujemy do miski. Dodajemy resztę pokrojonych składników. dodajemy 2 duże łyżki
majonezu. Solimy i
pieprzymy do smaku. Dokładnie wszystko mieszamy.