Wykonanie

Bywają takie dni, że pomimo przestrzeganych reguł i zasad, trzeba pozwolić sobie na malutki grzeszek, popełniany z premedytacją.. Jeśli w smaku jest tak pyszny jak moje bułeczki, można sobie wybaczyć taką chwilę zapomnienia :)
Potem oczywiście zbędne kalorie musiałam wybiegać, wyjeździć i wyćwiczyć, ale to nie zmienia faktu, że było warto upiec te maleństwa.SKŁADNIKICiasto250 g
mąki pszennej150 g
mąki kukurydzianej100 g
mąki razowej1
jajko1 op. suchych
drożdżyok. 300 ml ciepłego
mleka sojowego2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli2 łyżki miękkiego
masłaFarsz1/2
czerwonej papryki1 kula
mozzarellikawałek
chudego boczku lub
szynkizioła prowansalskieczarnuszkaPRZEPIS
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy
drożdże,
cukier i
sól - wszystko mieszamy.Następnie wbijamy
jajko i dodajemy
masło.Zaczynamy wyrabiać ciasto dolewając porcjami
mleko (ilość
mleka będzie zależałą od 'suchości'
mąki).Wyrabiamy ciasto, aż będzie miało jednolitą strukturę (ciasto nie będzie tak elastyczne, jak w przypadku samej
mąki pszennej).Odkładamy miskę z
ciastem w ciepłe miejsce na ok 30 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 200 st. C.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, żeby wytopić jeszcze ewentualny tłuszcz.
Mozzarellę kroimy w plastry, a
paprykę w kostkę.Kiedy ciasto jest już gotowe, podsypujemy blat
mąką i rozwałkowujemy ciasto w prostokąt o grubości ok 0,5 cmUkładamy wszystkie składniki wzdłuż dłuższego brzegu, dodajemy
zioła i zawijamy ciasto mocno dociskając.Następnie kroimy zawinięte ciasto na 5 cm części, które obracamy i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.Posypujemy wszystkie bułeczki
czarnuszką i wkładamy do piekarnika.Pieczemy ok 25 minut - aż bułeczki delikatnie zbrązowieją.Polecam zjedzenie jeszcze gorących np. z
masłem czosnkowym