ßßß Cookit - przepis na Nadziane bułeczki

Nadziane bułeczki

nazwa

Wykonanie

Bywają takie dni, że pomimo przestrzeganych reguł i zasad, trzeba pozwolić sobie na malutki grzeszek, popełniany z premedytacją.. Jeśli w smaku jest tak pyszny jak moje bułeczki, można sobie wybaczyć taką chwilę zapomnienia :)
Potem oczywiście zbędne kalorie musiałam wybiegać, wyjeździć i wyćwiczyć, ale to nie zmienia faktu, że było warto upiec te maleństwa.
SKŁADNIKI
Ciasto
250 g mąki pszennej
150 g mąki kukurydzianej
100 g mąki razowej
1 jajko
1 op. suchych drożdży
ok. 300 ml ciepłego mleka sojowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki miękkiego masła
Farsz
1/2 czerwonej papryki
1 kula mozzarelli
kawałek chudego boczku lub szynki
zioła prowansalskie
czarnuszka
PRZEPIS
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, cukier i sól - wszystko mieszamy.
Następnie wbijamy jajko i dodajemy masło.
Zaczynamy wyrabiać ciasto dolewając porcjami mleko (ilość mleka będzie zależałą od 'suchości' mąki).
Wyrabiamy ciasto, aż będzie miało jednolitą strukturę (ciasto nie będzie tak elastyczne, jak w przypadku samej mąki pszennej).
Odkładamy miskę z ciastem w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 200 st. C.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, żeby wytopić jeszcze ewentualny tłuszcz.
Mozzarellę kroimy w plastry, a paprykę w kostkę.
Kiedy ciasto jest już gotowe, podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto w prostokąt o grubości ok 0,5 cm
Układamy wszystkie składniki wzdłuż dłuższego brzegu, dodajemy zioła i zawijamy ciasto mocno dociskając.
Następnie kroimy zawinięte ciasto na 5 cm części, które obracamy i układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypujemy wszystkie bułeczki czarnuszką i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok 25 minut - aż bułeczki delikatnie zbrązowieją.
Polecam zjedzenie jeszcze gorących np. z masłem czosnkowym
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2014/10/nadziane-bueczki.html