Wykonanie
Pyszny obiad, w sam raz na sobotę. Trochę pracochłonny.. czas przygotowania też nie najkrótszy, ale efekt i smak są wynagrodzeniem za czas spędzony w kuchni :)


SKŁADNIKIok 200 g
makaronu cannelloni450 g
mrożonego szpinaku500 g
mięsa mielonego1
cebula3 ząbki
czosnku1 puszka
pomidorów w kawałkach2 łyżki
śmietany 18%150 g
żółtego sera tartego1/2
papryczki chiliprzyprawa do dań kuchni włoskiej
sólpieprzposiekany
koperekolej do smażenia
margarynaPRZEPISW garnku rozgrzewamy 2 łyżki
oleju i wrzucamy
mięso. Podsmażamy.Następnie dodajemy wcześniej rozmrożony (i odsączony z nadmiaru
wody)
szpinak.
Czosnek,
cebulę i
chili drobno siekamy i dodajemy do garnka. Wszystkie składniki razem mieszamy i dusimy na wolnym ogniu, aż nadmiar płynu się zredukuje.Tak przygotowany farsz odstawiamy do ostygnięcia.W tym czasie przygotowujemy
sos pomidorowy: Do mniejszego garnka wlewamy
pomidory z puszki, dodajemy
śmietanę,
sól,
pieprz i
przyprawę kuchni włoskiej. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką konsystencję.Piekarnik nastawiamy na 180 st. CNaczynie żaroodporne smarujemy
margaryną.Rurki
makaronu nadziewamy delikatnie farszem
mięsno-
szpinakowym i układamy w naczyniu żaroodpornym (jeśli macie mniejsze naczynie - tak jak ja - możecie ułożyć rurki w dwóch warstwach).Ułożone rurki
makaronu polewamy
sosem pomidorowym i pieczemy ok 20 minut, następnie posypujemy danie tartym
serem i zapikamy wszystko ok 15 minut. Po tym czasie wyciągamy nasz obiad z piekarnika i posypujemy wszystko jeszcze posiekanym
koperkiem...Zjadamy ile damy radę :D resztę można zamrozić na inny dzień (najlepiej na taki, w którym nie mamy czasu gotować)