Wykonanie
Od czasu do czasu zdarz mi się ugotować gulasz.. W moim rodzinnym domu jadało się go zazwycaj z plackami ziemniaczanymi i z surówką - czyli wszystkim dobrze znany placek po węgiersku. Nie lubię robić placków, bo muszę
ziemniaki ręcznie trzeć na tarce i zawsze krwawo kończę :/ Pomysł na
pudding Yorkshire pojawił się przy okazji jakiegoś programu o kuchni brytyjskiej.
Puddingi znacznie szybciej się robi i nie trzeba
mieć plastrów pod ręką ;) Polecam jeśli tak jak ja nie znosicie przygotowania placków ziemniaczanych :)

SKŁADNIKIGULASZ350 g
mięsa wieprzowego na gulasz1/2
cebuli1/2
czerwonej papryki1
marchew4 małe
ziemniaki2 ząbki
czosnku1
kostka rosołowa1 łyżka
olejuprzyprawa do gulaszu (np. Prymat)
natka pietruszkipieprzPUDDING2
jajka270 ml
mleka120 g
mąki1 łyżeczka
soliolejPRZEPIS
Pudding: wszystkie składniki miksujemy razem. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. Do foremek na muffinki (6 - 8 sztuk) wlewamy po łyżce
oleju i na kilka minut wkładamy foremki do piekarnika, następnie wyciągamy je i wlewamy do każdej ciasto na
pudding. Pieczemy ok 25 minut.Gulasz:
mięso kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy
olej, wrzucamy
mięso i podsmażamy je na wolnym ogniu.
Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do
mięsa, wszystko chwilę podsmażamy.
Marchew,
ziemniaki i
paprykę kroimy w kostkę.
Czosnek kroimy w plasterki. Wszystko wrzucamy do garnka i delikatnie mieszamy.Do garnka wlewamy ok 1 litra
wody i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień.Dodajemy
przyprawę do gulaszu i gotujemy na wolnym ogniu ok 45 minut (gotujemy aż
mięso zmięknie - czas gotowania zależy od tego jak duże będą kawałki
mięsa)Na koniec dodajemy posiekaną
natkę pietruszki i
pieprz do smaku.
Pudding podajemy razem z gulaszem na dużym talerzu.