ßßß Cookit - przepis na Gulasz wieprzowy i pudding Yorkshire

Gulasz wieprzowy i pudding Yorkshire

nazwa

Wykonanie

Od czasu do czasu zdarz mi się ugotować gulasz.. W moim rodzinnym domu jadało się go zazwycaj z plackami ziemniaczanymi i z surówką - czyli wszystkim dobrze znany placek po węgiersku. Nie lubię robić placków, bo muszę ziemniaki ręcznie trzeć na tarce i zawsze krwawo kończę :/ Pomysł na pudding Yorkshire pojawił się przy okazji jakiegoś programu o kuchni brytyjskiej. Puddingi znacznie szybciej się robi i nie trzeba mieć plastrów pod ręką ;) Polecam jeśli tak jak ja nie znosicie przygotowania placków ziemniaczanych :)
SKŁADNIKI
GULASZ
350 g mięsa wieprzowego na gulasz
1/2 cebuli
1/2 czerwonej papryki
1 marchew
4 małe ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
1 łyżka oleju
przyprawa do gulaszu (np. Prymat)
natka pietruszki
pieprz
PUDDING
2 jajka
270 ml mleka
120 g mąki
1 łyżeczka soli
olej
PRZEPIS
Pudding: wszystkie składniki miksujemy razem. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C. Do foremek na muffinki (6 - 8 sztuk) wlewamy po łyżce oleju i na kilka minut wkładamy foremki do piekarnika, następnie wyciągamy je i wlewamy do każdej ciasto na pudding. Pieczemy ok 25 minut.
Gulasz: mięso kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i podsmażamy je na wolnym ogniu.
Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do mięsa, wszystko chwilę podsmażamy.
Marchew, ziemniaki i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Wszystko wrzucamy do garnka i delikatnie mieszamy.
Do garnka wlewamy ok 1 litra wody i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień.
Dodajemy przyprawę do gulaszu i gotujemy na wolnym ogniu ok 45 minut (gotujemy aż mięso zmięknie - czas gotowania zależy od tego jak duże będą kawałki mięsa)
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pieprz do smaku.
Pudding podajemy razem z gulaszem na dużym talerzu.
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2014/02/gulasz-wieprzowy-i-pudding-yorkshire.html