Wykonanie
Bardzo dobra kremowa zupa w
ostrym wydaniu, będzie doskonała na chłodniejsze dni. Można ją ugotować bez
mięsa, na czystym
bulionie warzywnym. Ja akurat gotowałem
wywar na dwie zupy i
mięso zostało w tej drugiej.

Składniki:- 1
por ( biała część ),- 3 marchwie,- 1
pietruszka,- 3 duże
pomidory,- 2
papryki,-
chili,-
sól,
pieprz ziarnisty,
ziele angielskie,-
bazylia,
tymianek,
lubczyk - po gałązce,-
przyprawa warzywna,- 1 litr
wody,- 1 udko,.-
feta,- prażony
słonecznik.Sposób przygotowania:
Paprykę upiec w piekarniku na czarno, następnie obrać ze skóry. Ugotować
wywar z
włoszczyzny, udka i przypraw oprócz
chili,
bazylii i
tymianku. Kiedy będzie gotowy, wyjąć
mięso, dodać sparzone i obrane
pomidory, wcześniej przygotowane
papryki, resztę przypraw i
chili - ilość zależy od ostrości jaką chcemy uzyskać. Całość zagotować i zmiksować w blenderze. Ewentualnie doprawić, a podawać z
fetą i
słonecznikiem prażonym.Bardzo polecam.
