ßßß Cookit - przepis na Zupa kremowa pomidorowo - paprykowa z fetą

Zupa kremowa pomidorowo - paprykowa z fetą

nazwa

Wykonanie

Bardzo dobra kremowa zupa w ostrym wydaniu, będzie doskonała na chłodniejsze dni. Można ją ugotować bez mięsa, na czystym bulionie warzywnym. Ja akurat gotowałem wywar na dwie zupy i mięso zostało w tej drugiej.
Składniki:
- 1 por ( biała część ),
- 3 marchwie,
- 1 pietruszka,
- 3 duże pomidory,
- 2 papryki,
- chili,
- sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,
- bazylia, tymianek, lubczyk - po gałązce,
- przyprawa warzywna,
- 1 litr wody,
- 1 udko,
.
- feta,
- prażony słonecznik.
Sposób przygotowania:
Paprykę upiec w piekarniku na czarno, następnie obrać ze skóry. Ugotować wywar z włoszczyzny, udka i przypraw oprócz chili, bazylii i tymianku. Kiedy będzie gotowy, wyjąć mięso, dodać sparzone i obrane pomidory, wcześniej przygotowane papryki, resztę przypraw i chili - ilość zależy od ostrości jaką chcemy uzyskać. Całość zagotować i zmiksować w blenderze. Ewentualnie doprawić, a podawać z fetą i słonecznikiem prażonym.
Bardzo polecam.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2014/09/zupa-pomidorowo-paprykowa-z-feta.html