Wykonanie
Cześć kochani, dawno mnie tutaj nie było. Obowiązki, praca, rozwój... Postanowiłam się jednak trochę oderwać od tego wszystkiego i podzielić się pysznym przepisem. Będzie pysznie,
czekoladowo no i jak to u mnie zdrowo, bez rafinowanego
cukru i
mąki.Ciasto Wam znane, bo z mojego dawnego przepisu, TUTAJ link, dziś w wersji bezglutenowej.Zmiana
mąki nic mu nie ujmuje a
mąka gryczana nadaje ciekawego charakteru. Co się
będę rozpisywać, jest pyszne i zachęcam do wypróbowania.


Składniki:250g ugotowanych
buraków czerwonych (około 4 średnich
buraków)100g
gorzkiej czekolady minimum 85 %
kakao180g
mąki gryczanej2
jajka roztrzepane100ml
oleju kokosowego (rozpuścić w rondelku)3 łyżki
syropu korab lub innego słodzidła (
miód,
syrop z agawy)1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia1 łyżeczka
olejku waniliowegoszczypta
soliDo dekoracji: około 25g
gorzkiej czekolady, łyżeczka mielonych
migdałów plus
serek philadelphia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i lekko ostudzić.
Buraki zetrzeć na drobnych oczkach, połączyć z
jajkami,
olejem,
wanilią i dodać do masy czekoladowej.
Mąkę przesiać dodać proszek,
sodę,
sól.Następnie połączyć zawartość obu naczyń i dobrze wymieszać łyżką.Formę o średnicy 18cm lekko natłuścić
olejem kokosowym i wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut do tzw. suchego patyczka.Po tym czasie ciasto wyciągamy i posypujemy startą na tarce
gorzką czekoladą. Gotowe ciasto studzimy na kratce a następnie przekładamy kremem z
serka philadelphia, podobnie jak w przepisie na Carrot
cake (zamiast
cukru dałam łyżkę
korabu).Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy zmielonymi
migdałami.

Smacznego...