ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z buraków (bezglutenowe)

Ciasto czekoladowe z buraków (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Cześć kochani, dawno mnie tutaj nie było. Obowiązki, praca, rozwój... Postanowiłam się jednak trochę oderwać od tego wszystkiego i podzielić się pysznym przepisem. Będzie pysznie, czekoladowo no i jak to u mnie zdrowo, bez rafinowanego cukru i mąki.
Ciasto Wam znane, bo z mojego dawnego przepisu, TUTAJ link, dziś w wersji bezglutenowej.
Zmiana mąki nic mu nie ujmuje a mąka gryczana nadaje ciekawego charakteru. Co się będę rozpisywać, jest pyszne i zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
250g ugotowanych buraków czerwonych (około 4 średnich buraków)
100g gorzkiej czekolady minimum 85 % kakao
180g mąki gryczanej
2 jajka roztrzepane
100ml oleju kokosowego (rozpuścić w rondelku)
3 łyżki syropu korab lub innego słodzidła (miód, syrop z agawy)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku waniliowego
szczypta soli
Do dekoracji: około 25g gorzkiej czekolady, łyżeczka mielonych migdałów plus serek philadelphia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Buraki zetrzeć na drobnych oczkach, połączyć z jajkami, olejem, wanilią i dodać do masy czekoladowej.
Mąkę przesiać dodać proszek, sodę, sól.
Następnie połączyć zawartość obu naczyń i dobrze wymieszać łyżką.
Formę o średnicy 18cm lekko natłuścić olejem kokosowym i wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Po tym czasie ciasto wyciągamy i posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą. Gotowe ciasto studzimy na kratce a następnie przekładamy kremem z serka philadelphia, podobnie jak w przepisie na Carrot cake (zamiast cukru dałam łyżkę korabu).
Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy zmielonymi migdałami.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2015/09/ciasto-czekoladowe-z-burakow.html