Wykonanie
W zeszłym tygodniu, po raz pierwszy w życiu, miałam okazję skosztowania specjałów kuchni japońskiej. Dzień spędzony z Ako okazał się nie tylko aktywny ale na własnych kubkach
smakowych przekonałam się jak smaczna i prosta może być kuchnia japońska.To co polubiłam to ogrom warzyw i lekkość potraw wypełnionych aromatycznymi składnikami.Na
stole pojawiła się zupa miso, noodle salad, stir fry z mieloną
wołowiną,
ryż, no i nie zabrakło
herbaty jaśminowej. Dodatkowo wszystko podane z ogromną starannością. Bardzo mnie to urzekło i postanowiłam stworzyć chodź namiastkę tej atmosfery w mojej kuchni. Chcę się pochwalić, że jak na mój pierwszy raz z tą kuchnią, to wyszło całkiem nieźle.Popatrzcie zresztą sami:)


To co udało mi się skomponować to zupa miso z kawałkami
tofu, smażone
tofu w sosie
sezamowo -
sojowym i moja ulubiona,
sałatka z ryżowymi nitkami:). I tym właśnie ostatnim przepisem, chcę się z
Wami podzielić.Jest to naprawdę proste, smaczne, bardzo lekkie danie, które przygotujecie w mniej niż 10 minut. Bardzo serdecznie polecam:).

Składniki:1 gniazdko
ryżowych nitek u mnie około 60gwrzątek1/3 dużego
ogórka umyty ze skórką1 średnia
marchewka3 gałązki
selera naciowego1 mała
papryczka chili (opcjonalnie)około 10cm kawałek
pora1 łyżka nasion
sezamu (najlepiej czarnego, ja dałam zwykły)odrobina
soku z cytryny do skropienia
ogórka2 łyżki
octu ryżowego1 łyżka
sosu sojowego bezglutenowego1 łyżka
oleju sezamowegoMakaron ryżowy zalewamy wrzącą
wodą i odstawiamy wg. przepisu na opakowaniu do napęcznienia.W
między czasie przygotowujemy warzywa.
Ogórek kroimy w słupki,
marchew w drobne wstążki,
seler i
por w cienkie plasterki.W filiżance łączymy
ocet,
sos sojowy i
olej sezamowy.Gotowy
makaron odcedzamy i studzimy. Następnie wszystko razem łączymy, dodajemy drobno posiekane
chili, zalewamy sosem i mieszamy.
Sałatka jest wspaniałym dodatkiem do dań kuchni azjatyckiej ale również można ją podawać jako samodzielną potrawę, np. do pudełeczka bento. Można przechowywać w lodówce do 2 dni.Smacznego...