ßßß
Składniki na 2 porcje:400g łopatki lub karczku wieprzowegosól morska, świeżo zmielony pieprz100g szynki prosciutto crudo lub parmeńska1 duża łyżka oleju kokosowego (lub inny do smażenia)Nadzienie:2 plasterki sera camembert4 całe suszone śliwki + 5,6 śliwek na pastę1 łyżeczka masła1 łyżeczka estragonu1/2 łyżeczki przyprawy korzennej (u mnie bezglutenowa)1 łyżka dżemu śliwkowego lub powideł śliwkowychodrobina soku z cytrynySkładniki na sos śliwkowy:1 szklanka wytrawnego czerwonego wina2 duże łyżki dżemu śliwkowego1 łyżeczka przyprawy korzennejszczypta świeżo zmielonego pieprzuotarta skórka z połowy niewoskowanej cytryny + odrobina soku z cytrynySałatka:garść rukoli100g zielonych winogron bez pestekgarść pokruszonych pekanów lub orzechów włoskichsos winegret (2 łyżki oliwy, 1/2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz, 1 łyżeczka miodu, wyciśnięty ząbek czosnku)Karczek kroimy na dwa cienkie plastry o grubości około 1,5cm lekko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą, pieprzem oraz odstawiamy na krótką chwilę.W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Do niedużej miski wrzucamy suszone śliwki, dżem, masło, estragon, przyprawę korzenną i sok z cytryny oraz mieszamy ręcznym blenderem na gładką masę.Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy wewnętrzną stronę filetów. Następnie kładziemy plasterek sera camembert i po 2 śliwki suszone na kawałek mięsa. Tak przygotowane porcje zwijamy w roladki a na wierzch obwijamy plasterkami szynki prosciutto crudo i odstawiamy.W między czasie przygotowujemy sos. Podane składniki na sos umieszczamy w małej nieprzywierającej patelni i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy aż sos zgęstnieje.Czas na sałatkę. W miseczce umieszczamy rukolę, winogrona pokrojone na połówki, pokruszone orzechy i całość polewamy przygotowanym winegretem. Mieszamy i odstawiamy.Na koniec rozgrzewamy olej kokosowy na nieprzywierającej patelni i smażymy roladki z każdej strony przez około 2 - 3 minuty (w zależności jakie są grubości). Na koniec obsmażamy boki około 1 minuty. Patyczkiem sprawdzamy czy roladki są gotowe (powinien ładnie wchodzić). Zaczynamy na dużym ogniu i stopniowo go zmniejszamy aby nie przypalić roladek. Po usmażeniu odstawiamy na niewielką chwilę.Sałatkę rozkładamy na talerze, roladki przekrajamy na połówki i całość lekko polewamy ciepłym winnym sosem.
Smacznego...