Wykonanie
Wieprzowina jest bardzo ważną częścią polskiej diety i tradycji. Któż z nas potrafiłby wyobrazić sobie niedzielny obiad bez
schabowego, albo święta bez "pieczystego". Dania wieprzowe pojawiają się bardzo często na naszych stołach i są częścią naszej tradycji. Więc promujmy je przez wybieranie lokalnych, sprawdzonych producentów.W obecnych czasach bardzo ciężko jest znaleźć dobre
mięso i jego wyroby. Cieszą mnie, więc takie projekty jak Wieprzopedia.pl , które promują nasze polskie, lokalne produkty. Jest to bardzo ważne, szczególnie teraz, gdy nasz rynek zalewany jest produktami z różnych zakątków świata. Dodatkowo, że jestem wyznawcą zasady, że "jesteś tym co jesz", to wolę dorzucić parę złoty więcej i być pewna, że produkty, które spożywam są wartościowe i pochodzą z dobrych, sprawdzonych źródeł.Zapraszam więc wszystkich na wspaniałe danie z polską
wieprzowiną we francuskim wydaniu . Mam nadzieję że pomysł przypadnie wszystkim do gustu i zachęci do sięgania po polskie
marki.

Składniki na 2 porcje:400g
łopatki lub karczku wieprzowego
sól morska, świeżo zmielony
pieprz100g
szynki prosciutto crudo lub parmeńska1 duża łyżka
oleju kokosowego (lub inny do smażenia)Nadzienie:2 plasterki
sera camembert4 całe
suszone śliwki + 5,6
śliwek na pastę1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
estragonu1/2 łyżeczki
przyprawy korzennej (u mnie bezglutenowa)1 łyżka
dżemu śliwkowego lub
powideł śliwkowychodrobina
soku z cytrynySkładniki na
sos śliwkowy:1 szklanka
wytrawnego czerwonego wina2 duże łyżki
dżemu śliwkowego1 łyżeczka
przyprawy korzennejszczypta świeżo zmielonego
pieprzuotarta skórka z połowy niewoskowanej
cytryny + odrobina
soku z cytrynySałatka:garść
rukoli100g zielonych
winogron bez pestekgarść pokruszonych pekanów lub
orzechów włoskichsos winegret (2 łyżki
oliwy, 1/2 łyżki
soku z cytryny,
sól i
pieprz, 1 łyżeczka
miodu, wyciśnięty ząbek
czosnku)Karczek kroimy na dwa cienkie plastry o grubości około 1,5cm lekko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy
solą,
pieprzem oraz odstawiamy na krótką chwilę.W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Do niedużej miski wrzucamy
suszone śliwki,
dżem,
masło,
estragon,
przyprawę korzenną i
sok z cytryny oraz mieszamy ręcznym blenderem na gładką masę.Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy wewnętrzną stronę filetów. Następnie kładziemy plasterek
sera camembert i po 2
śliwki suszone na kawałek
mięsa. Tak przygotowane porcje zwijamy w roladki a na wierzch obwijamy plasterkami
szynki prosciutto crudo i odstawiamy.W
między czasie przygotowujemy sos. Podane składniki na sos umieszczamy w małej nieprzywierającej patelni i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy aż sos zgęstnieje.Czas na
sałatkę. W miseczce umieszczamy
rukolę,
winogrona pokrojone na połówki, pokruszone
orzechy i całość polewamy przygotowanym
winegretem. Mieszamy i odstawiamy.Na koniec rozgrzewamy
olej kokosowy na nieprzywierającej patelni i smażymy roladki z każdej strony przez około 2 - 3 minuty (w zależności jakie są grubości). Na koniec obsmażamy boki około 1 minuty. Patyczkiem sprawdzamy czy roladki są gotowe (powinien ładnie wchodzić). Zaczynamy na dużym ogniu i stopniowo go zmniejszamy aby nie przypalić roladek. Po usmażeniu odstawiamy na niewielką chwilę.
Sałatkę rozkładamy na talerze, roladki przekrajamy na połówki i całość lekko polewamy ciepłym winnym sosem.


Smacznego...