ßßß
Składniki na 2 do 3 porcji:2 młode cukinie1 cebula1/8 korzenia kopru włoskiego1 puszka całych bądź rozdrobnionych pomidorów100g sera roule z ziołami i czosnkiem1 łyżka oleju kokosowegogarść świeżej bądź mrożonej pietruszki1 łyżeczka suszonego lubczyku1/2 łyżeczki słodkiej papryki1/2 małej suszonej papryczki chili bez pestek1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzusól do smaku u mnie 1/2 łyżeczkiCukinie myjemy i kroimy w plasterki razem ze skórką o grubości około 0,5cm.Cebulę i koper kroimy na małe kawałki. Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy olej kokosowy, gdy olej się rozpuści dodajemy cebulę, koper, papryczkę chili, słodką paprykę i część pieprzu i chwilę smażymy do uwolnienia aromatu. Następnie dodajemy plasterki cukinii, posypujemy solą, lubczykiem i pietruszką, całość przykrywamy i chwilę dusimy, aż cukinia trochę zmięknie.Na koniec dodajemy pomidory i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy kawałki sera, przykrywamy pokrywką i czekamy chwilę aż ser zacznie się rozlewać. Zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i podajemy posypane świeżym pieprzem i pietruszką.
Smacznego...