Wykonanie
Jak wspominałam, na moim Fanpage, jestem w trakcie lektury książki dr Joel Fuhrman "Super odporność: jak z posiłków czerpać zdrowie". Nie dobrnęłam jeszcze do końca, ale przy tej okazji chcę się podzielić jednym z założeń autora.Dr Furman uważa, że zamiast włączać warzywa,
owoce, nasiona i
orzechy do naszej diety, to powinniśmy komponować tak posiłki, aby owe produkty stały się ich główną osią.W mojej kuchni przychodzi mi to dość łatwo, bo lubię wegetariańskie dania, gdyż są smaczne i w większości przypadków szybkie i łatwe do przyrządzenia. Z drugiej strony, odkąd zaczęłam interesować się odżywianiem, odkryłam, że w roślinach jest ogromna siła, która może pokonać wiele chorób współczesnej cywilizacja. A dodatkowo rośliny są wszechobecne i łatwo dostępne, a wiele z nich sami możemy uprawiać w naszych ogródkach.Jeżeli nie jesteście jeszcze przekonani do bardziej roślinnego trybu życia, to mam nadzieję, że po kolejnych wpisach przyjdzie Wam to łatwiej.Tymczasem zapraszam na proste, pyszne i szybkie danie, w którym warzywa i rośliny stanowią podstawę.

Składniki na 2 do 3 porcji:2
młode cukinie1
cebula1/8 korzenia
kopru włoskiego1 puszka całych bądź rozdrobnionych
pomidorów100g
sera roule z
ziołami i
czosnkiem1 łyżka
oleju kokosowegogarść świeżej bądź mrożonej
pietruszki1 łyżeczka suszonego
lubczyku1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 małej suszonej
papryczki chili bez pestek1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzusól do smaku u mnie 1/2 łyżeczki
Cukinie myjemy i kroimy w plasterki razem ze skórką o grubości około 0,5cm.
Cebulę i
koper kroimy na małe kawałki. Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy
olej kokosowy, gdy
olej się rozpuści dodajemy
cebulę,
koper,
papryczkę chili,
słodką paprykę i część
pieprzu i chwilę smażymy do uwolnienia aromatu. Następnie dodajemy plasterki
cukinii, posypujemy
solą,
lubczykiem i
pietruszką, całość przykrywamy i chwilę dusimy, aż
cukinia trochę zmięknie.Na koniec dodajemy
pomidory i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy kawałki
sera, przykrywamy pokrywką i czekamy chwilę aż
ser zacznie się rozlewać. Zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i podajemy posypane świeżym
pieprzem i
pietruszką.

Smacznego...