Wykonanie
Kasza jaglana, tak dawniej częsta na
polskich stołach, dziś wraca do łask i naszych diet. Nic
dziwnego, bo ma wiele zalet i prozdrowotnych właściwości. Jest ona źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, lekkostrawna i bogata w minerały i witaminy.Mnie zaciekawiła w związku z jej pozytywnym wpływem na stawy i kości oraz to, że jest bezglutenowa.
Kasza jaglana świetnie smakuje w daniach słodkich i słonych. U mnie dziś pojawiła się na śniadanie. Była cieplutka, pachnąca
cynamonem i bardzo miodowa.Zobaczcie jak wyglądała...


Składniki na 2 porcje:1 szklanka
kaszy jaglanej2 szklanki
wody1 łyżka
masła lub
oleju kokosowego5cm długości korzeń
imbiruszklanka dowolnych nasion,
orzechów,
owoców suszonych (laskowe,
nerkowce,
migdały,
siemię lniane,
dynia,
słonecznik,
rodzynki, nasiona ostu)1 łyżka
miodu dobrej jakości1/2 łyżeczki
cynamonu200g
serka wiejskiegoKaszę gotujemy wg. przepisu z opakowania. U mnie z łyżką
masła i startym korzeniem
imbiru. w tym samym czasie przygotowujemy naszą posypkę. W misce mieszamy nasiona,
orzechy i
suszone owoce z łyżką
miodu i
cynamonem. Mieszankę przekładamy do nieprzywierającej formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika z funkcją grilla na około 5 minut (należy uważać aby się nie przypaliły). Można też uprażyć na patelni teflonowej.Ugotowaną
kaszę mieszamy z częścią
bakalii i wykładamy do miseczek. Dekorujemy resztą posypki i
serkiem wiejskim.Smacznego...