ßßß
Po długiej nieobecności wracam z pysznym i łatwym chlebkiem :) Przepis pochodzi z świetnego bloga My New Roots z moimi zmianami. Chleb jest ciężki, wilgotny, pełen orzechów ziaren. I co ciekawe jest to chleb bez mąki!!!! Można dodać ulubione orzechy, suszone owoce, co kto lubi. Jest to chleb wysokobłonnikowy i dość wysokokaloryczny, dlatego nie należy szaleć z ilością zjadanych kromek:) Osoby biorące leki powinny zachować conajmniej godzinny odstęp po spożyciu tego chleba, ponieważ śluzy zawarte w siemieniu lnianym mogą upośledzać wchłanianie leków lub pierwiastków zawartych w lekach i suplementach diety. Mimo, że chleb nie zmienił mojego życia (narazie!!!), będę go piekła :)Składniki:1 szklanka pestek słonecznika½ szklanki siemienia lnianegogarść pestek dyni½ szklanki orzechów ( u mnie mieszanka migdałów, orzechów ziemnych i włoskich)1 ½ szklanki płatków owsianych ( u mnie mieszanka owsianych i jęczmiennych)2 łyżki n asion Chia ( ja nie dałam)4 łyżki nasion babki płesznik (nie posiadałam, więc dałam 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego)1 łyżeczka soli morskiej1 łyżka syropu klonowego ( u mnie miód)3 łyżki oleju kokosowego lub masła stopionego ( u mnie stopione masło)1 ½ szklanki wodyMiód upłynnić. W misce wymieszać wodę, miód i stopione masło. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Mokre składniki przelać do suchych. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w dużej misce i odstawić na kilka godzin (co najmniej dwie, najlepiej na cały dzień lub noc), żeby napęczniało. P rzełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę ubić mocno ręką.Piec w 180 stopniach przez 20 minut, po czym wyłożyć chleb z formy do góry dnem na blachę i piec kolejne 40 minut.Chleb wystudzić całkowicie, inaczej będzie się kruszył przy krojeniu. Kroić cienkim ostrym nożem. Chleb najlepiej przechowywać w papierowej torebce.Smacznego! :)Aga