ßßß
Wykonanie chlebków naan wymaga pewnej techniki. Mój wyszedł dość dobry smakowo, ale do oryginału to mu jeszcze brakuje. Mam jednak usprawiedliwienie, gdyż robiłam go pierwszy raz.Zainteresowanych odsyłam do filmiku, który znalazłam na YouTube, a oto link: http://www.youtube.com/watch?v=Cvf7-hIByTw .,Składniki na ciasto:150g mąki pszennej3 łyżki ciepłej wody2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka rozpuszczonego masła1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cukru1 łyżeczka suchych drożdżyszczypta soliZaczynamy od rozczynu. Mieszamy drożdże i cukier z wodą i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, masło, jogurt, sodę i sól. Wszystko razem łączymy i wyrabiamy na gładkie, sprężyste ciasto. Tworzymy kulę i odkładamy w ciepłe miejsce w lekko otłuszczonej misce do wyrośnięcia.Po około godzinie ciasto powinno podwoić objętość. Wyrabiamy go przez chwilę a następnie kroimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na owalne placki. Na połowie każdego z nich kładziemy ulubione bakalie.
Ja dałam zmielone migdały, pistacje,wiórki kokosowe, rodzynki oraz zmielony kardamon.Tak przygotowane placki zawijamy na pół i zamykamy brzegi, a następnie lekko rozwałkowujemy.
Przygotowujemy rozgrzane i natłuszczone płaskie patelnie i podpiekamy chlebki z obu stron.Następnie grillujemy je w piekarniku przez około 1 - 2 minut, z obu stron. Wyciągamy, polewamy rozpuszczonym masłem, dekorujemy rodzynkami i zmielonymi pistacjami.Peshwari naan najlepiej smakuje bezpośrednio po pieczeniu.Smacznego i zapraszam na kolejne eksperymenty z Kuchnią Indyjską.