Wykonanie
Czerwona fasola kojarzy się głównie z kuchnią meksykańską. Świetnie nadaje się jako baza dipu wzbogaconego aromatem
pomidorów,
ziół i
oliwek. Po powrocie z uczelni nie mam ochoty nic gotować, dlatego przygotowałam tą pastę dzień wcześniej. Później wystarczy już tylko posmarować nią tortillę lub cienką
pitę, zawinąć, zapiec i gotowe! Możesz użyć jej także jako sos do
makaronu czy część ziemniaczanej zapiekanki. Odrobina dobrego, włoskiego
sera nie zaszkodzi :)***Red bean is associated mainly with Mexican cuisine. It's a great dip base that you can easily enrich with aroma of tomatoes, herbs and
olive oils. After returning from college I do not feel like to cook anything, so I prepared this dip the day before. After that, you just spread it over tortilla or flat
pita, bake and that's all.

Pasta z
czerwonej fasoliczas przygotowania: 3 godziny namaczanie + 40 minutCzego potrzebujesz na 4 porcje?3/4 szkl
czerwonej fasoli3 szkl
wody1
cebula, pokrojona w kostkę1
papryka zielona, pokrojona w kostkęgarść czarnych
oliwek, poszatkowanych3 łyżki
koncentratu pomidorowego3 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej papryki1/2 łyżeczki kuminu
sól,
pieprz1/2 pęczka
natki pietruszki, poszatkowanej2 ząbki
czosnku, pokrojone
oliwaCo teraz?1. Namocz
fasolę w 3 szklankach
wody przez co najmniej 3 godziny - możesz także zostawić ją na noc.2. Ugotuj ją do miękkości, ok 30-40 minut, w wodzie z moczenia - w razie potrzeby dolej przegotowanej
wody.3. W międzyczasie podsmaż na
oliwie cebulę i
czosnek.4. Kiedy
cebula się zeszkli, dodaj koncentrat i
przyprawy. Smaż, aż poczujesz aromat przypraw - ok. 30 sek. Przełóż
cebulkę do osobnej miski.5. Podsmaż na
oliwie drobno pokrojoną
paprykę, aż się zeszkli.6. Kiedy
fasola jest miękka, zmiksuj ją na prawie gładką masę z
wodą z gotowania(w razie potrzeby dolej jej więcej). Wmiksuj także
cebulę.7. Dodaj
zieloną paprykę,
natkę pietruszki,
oliwki, dopraw do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj.Red beans dippreparation
time: 3 hours soaking + 40 minutesWhat do you need for 4 servings ?3/4 cup red beans3 glass of water1 onion , diced1 green bell pepper , diceda handful of black olives , chopped3 tablespoons of tomato paste3 teaspoons sweet
paprika1/2 teaspoon
cayenne pepper1/2 teaspoon cuminsalt and pepper1/2 bunch parsley, shredded2 cloves of garlic, choppedoilWhat now?1 Soak beans in 3 cups of water for at least 3 hours - you can also leave it overnight .2 Cook it until soft , about 30-40 minutes in water left after soaking - if necessary add
more boiled water.3 In the meantime, fry the onion and garlic in
olive oil.4 When the onion is soft and delicate, add concentrate and spices. Fry until you feel the aroma of spices - about 30 seconds . Put the onions into a separate bowl.5 Sauté finely chopped peppers, until soft and delicate.6 When the beans are cooked, blend it for almost a smooth paste with water from cooking ( if necessary add
more). At the end mixed onion in.7 Add green pepper, parsley, olives , season to taste and stir everything thoroughly.