Wykonanie

Sos tarator to rodzaj bliskowschodniego dipu na bazie pasty sezamowej tahini . Podaje się go do
pity, surowych lub smażonych warzyw. Łączy w sobie delikatny,
sezamowy aromat, orzeźwiającą nutę
cytryny i wyrazistość
czosnku. Niekiedy dodaje się do niego zielonej
natki pietruszki. Niektóre książki kucharskie wspominają o dodatku
mleka i
chleba, jednak my przyrządziliśmy go wersji podstawowej, wg. przepisu z książki Street Food: Recreating the World's
Most Authentic Tastes - zmieniając oczywiście ilość składników. Tak przyrządzony sos możesz przechowywać kilka dni w lodówce.Do tego
kalafior pieczony w
słodkiej papryce i
oliwie. Palce lizać :)*****************************************************************************Roasted cauliflower with tarator sauceTarator sauce is a kind of Middle East dip based on tahini
sesame paste . It is served along with
pita, raw or fried vegetables. It combines soft,
sesame flavor,refreshing note of lemon and garlic . Sometimes it also contains parsley . Some cookbooks mention the addition of milk and bread, but we prepared basic version of it using the recipe from the book Street Food : Recreating the World 's
Most Authentic Tastes - of course we changed the amount of ingredients. You can store the sauce in fridge for few days.We served it along with the cauliflower baked in sweet pepper and
olive oil. You're gonna lick your fingers after all! :)

czas przygotowania: 60 minutCzego potrzebujesz?1 duży
kalafior, umyty i poćwiartowany na małe kawałki3 łyżki
oliwy1 łyżeczka
słodkiej paprykisólsos:3 łyżki tahinisok z 1/2
cytryny1 ząbek
czosnku, zmiażdżony2 łyżki
oliwysólszczypta
ostrej paprykiwoda - do uzyskania gęstej ale płynnej konsystencjiCo teraz?1. Włóż kawałki
kalafiora do foliowej siatki lub pojemnika do przechowywania żywności, dodaj
oliwę,
sól i
paprykę, zawiąż foliówkę i potrząsaj nią energicznie, aż
przyprawy dokładnie oblepią wszystkie różyczki. Wysyp
kalafiora na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 45 minut w temp. 200 C. Mieszając go co 15 minut.2. Połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj energicznie.3. Polewaj gotowego
kalafiora i podawaj :)Roasted cauliflower with tarator saucepreparation
time : 60 minutesWhat do you need ?1 large cauliflower,washed and cut up into small pieces3 tablespoons
olive oil1 teaspoon sweet
paprikasaltsauce :3 tablespoons of tahinijuice of 1/2 lemon1 clove of garlic, crushed2 tablespoons
olive oilsaltpinch of
cayenne pepperwater - up to a thick but smooth consistencyNow what?1. Put the cauliflower pieces in a plastic bag or food storage container, add
olive oil,salt and pepper,and shake the tied bag vigorously until all the spices thoroughly sticks to florets . Put the cauliflower on a baking sheet lined with baking paper and bake 45 minutes at 200 °C (400F). While stirring it every 15 minutes.2. Combine all sauce ingredients and stir vigorously.3. Spread the sauce over ready cauliflower and
serve :)Here you have the original recipe for the sauce :)



And the book cover :)