Wykonanie

Podróżując po Bliskim Wschodzie z łatwością zauważysz, że gdzie nie spluniesz tam hummus. Dostaniesz go nawet w przestworzach na pokładzie linii El Al w akompaniamencie koszernej
pity - pycha! Ten popularny dip z
cieciorki posiada tyle zastosowań, że ze względu na oszczędność mojego czasu nie
będę ich tu wymieniać. My serwujemy go dziś na śniadanie, a wieczorem jako zagrycha dla znajomych. Będziemy maczać w nim nachosy i świeże warzywka. Z braku
pity wspomożemy się też
bagietką.Podstawowymi składnikami hummusu są
cieciorka i pasta sezamowa tahini . Wiadomo, że najlepiej przyrządzić
cieciorkę samemu ale kiedy nie macie na to czasu z pomocą przyjdzie
ciecierzyca w puszce. Sprawdziłam - wiem, co mówię. Co do tahiny - na szczęście nasz polski rynek jest już na tyle otwarty i dobrze zorganizowany, że bez trudu kupicie ją w sklepach z żywnością orientalną, sieciach typu Kuchnia Świata i oczywiście w Piotrze i Pawle (12 zł/400g). Można oczywiście samemu pokusić się o przygotowanie tahiny (prażycie ziarna
sezamu, dolewacie
oliwy i miksujecie na gładką masę). Warto się w nią jednak zaopatrzyć jako, że stanowi podstawę wielu dipów i
sosów kuchni orientalnej, jak np. Baba G hanoush .Wykorzystałam i nieco zmodyfikowałam przepis z książki Middle E as tern Cookery . Szczegóły poniżej.********************************************************************************English: Hummus (الحمص)While traveling trough the Middle East you can easily notice that hummus is literally everywhere . You'll get it, even in space on board of the El Al
line in the accompaniment of kosher
pita - yummy! This popular chickpea dip has so many uses that in order to save my
time,I will not mention them here . We served it
today for breakfast, and in the evening we'll have it as a snack for friends. We'll eat it along with the nachos and fresh veggies .The basic ingredients of hummus are chickpeas and tahini
sesame paste . It is the best to cook chickpeas by yourself but if you do not have
time for that the canned chickpeas works also well . I checked - I know what I'm saying. I used and slightly modified the recipe from the book Middle Eastern Cookery . Details below.

czas przygotowania: 20 minCzego potrzebujesz?puszka
ciecierzycy (240 g po odsączeniu)3 łyżki tahini2 ząbki
czosnku, zmiażdżonesok z 1/2
cytryny1 łyżeczka mielonego kuminuszczypta
ostrej papryki (opcjonalnie)ok. 4 łyżek
oliwy (do uzyskania pożądanej gęstości)
sólCo teraz?1. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę i to wszystko.2. Hummus smakuje najlepiej na drugi dzień.preparation
time: 20 minutesWhat do you need ?1 can chickpeas(240 g drained)3 tablespoons of tahini2 cloves of garlic, crushedjuice of 1/2 lemon1 teaspoon ground cuminpinch of
cayenne pepper(optional)about 4 tablespoons of oil (to achieve the desired density)saltNow what?1. Mix all ingredients until smooth and that's all.2. Hummus is the best the next day .

