Wykonanie

Manoush to libański chlebek, przypominający klasyczną, włoską pizzę. W krajach arabskich podaje się go najczęściej z za'atarem -
mieszanką przypraw, której bazą jest
tymianek (stąd nazwa arab. za'atar oznacza
tymianek). Bukiet wzbogaca także
oregano,
majeranek,
sezam i czasem fioletowy sumak o lekko kwaskowym smaku. Łatwo przyrządzić go w domu. Jeżeli nie macie dostępu do sumaku, zwyczajnie go pomińcie. Należy tylko pamiętać, żeby wszystkie
zioła były dobrze zmielone - wbrew pozorom wielkość i kształt ma duży wpływ na ostateczny smak potrawy.Poniżej znajdziecie przepis na wersję tradycyjną manoush'a, a także moją wariację na ten temat: pesto z zielonej
pietruszki i
migdałów,
czarne oliwki, a dla łakomczuchów odrobina
żółtego sera.***Manoush is a Lebanese flatbread that resembles me of classic Italian pizza. In Arab countries it is frequently served with Za'atar - a mixture of spices, based on thyme (hence the name arab. Za'atar means thyme). Bouquet is also enriched with
oregano, marjoram,
sesame seeds and sometimes purple sumac with its slightly acid taste. It is easy to prepare spice mix at
home. If you do not have access to sumac just skip it. Keep in mind that all herbs should be well ground - the size and shape has a big impact on the final flavor of the dish.Below you will find the recipe for the traditional manoush version, and also my variation on this theme: pesto made of parsley and almonds, black olives, and for gourmets - a little bit of cheese.

Manoush - libański chlebekczas przygotowania: 30 min. pracy + 1 h rośnięcia + 15 min. pieczeniaCzego potrzebujesz na 8 chlebków?2 szkl.
mąki pszennej1 szkl.
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżki
oliwy2 łyżeczki suchych
drożdży1 łyżeczk
cukru1 łyżeczka
soli250 ml ciepłej
wodyZa'atar4 prażonego
sezamu2 łyżki suszonego
tymianku2 łyżki suszonego
majeranku2 łyżki
oregano2 łyżki sumacu (opcjonalnie)1 łyżeczka
soli4 łyżki
oliwyPietruszkowe pesto - oczywiście należy wszystko zmiksowaćgarść
natki pietruszkigarść
płatków migdałowych2 ząbki
czosnkuoliwa - do uzyskania półpłynnej konsystencji
sól,
pieprzOraz:
czarne oliwki, włoski
serCo teraz?Manoush:1. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć gładkie ciasto. Posmaruj
oliwą, przykryj ściereczką i odstaw na 1 h w ciepłe miejsce.2. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Odrywaj od niego małe kulki, które następnie rozbij lekko ręką i rozwałkuj na płaskie, okrągłe placuszki.3. Smaruj za'atarem lub pesto, wykończ dowolnymi dodatkami i piecz 10-15 minut w temp. 200 C

Manoush - Lebanese breadpreparation
time: 30 min. working + 1 h growing + 15 min bakingWhat do you need for 8 loaves ?2 cups all purpose
flour1 cup whole-wheat
flour2 tablespoons
olive oil2 teaspoons dry yeast1 teaspoon sugar1 teaspoon salt250 ml warm waterZa'atar4 tbs toasted
sesame seeds2 tbs dried thyme2 tbs dried marjoram2 tbs
oregano2 tbs sumacu (optional)1 ts salt4 tbs
olive oilParsley pesto - of course you should blend ithandful of fresh parsleya handful of flaked almonds2 cloves of garlic
olive oil - to obtain a flowable consistencysalt and pepperAnd : black olives, Italian cheeseWhat now?Manoush :1 Mix all the ingredients and knead a smooth dough. Brush with
olive oil, cover with a cloth and allow to stand for 1 h in a warm place.2 After this
time, the dough should double its volume. Tear off the little balls, which then roll out into flat round pancakes.3 Spread with Za'atar or pesto, add your additional ingredients and bake 10-15 minutes at 200 ° C
