Wykonanie
Wiosennymi zupami możemy cieszyć się tak krótko, że wykorzystuję wszelkie wiosenne rarytasy jak często tylko się da. Choć młodzież jednogłośnie zażyczyła sobie dziś zupę
dyniową (dla dzieci
pory roku nie mają chyba większego znaczenia :) ), na
stole królowała szczawiowa.
Składniki:pęczek szczawiu1 duża
marchewka1
pietruszka10 dkg
seleracebula3
liście laurowe3-5
ziele angielskie2 łyżki
masła1/2 szklanki "
mleka" z kiszonych
nerkowców" - może również być
śmietana4
jajkazielona cebulkaPrzygotowanie:
Marchew,
pietruszkę,
seler i
cebulę obieram i myję. Zalewam 2 litrami
wody i gotuję około 30 minut z dodatkiem
ziela angielskiego,
liścia laurowego i łyżki
masła. W tym czasie obieram i płuczę
szczaw. Obrany wkładam do garnka i na łyżce
masła podduszam aż uzyska lekko brązowy kolor. Gotuję
jajka na twardo.Wyjmuje warzywa z
wywaru,
marchewkę miksuję ze
szczawiem, pozostałe warzywa odkładam. Zmiksowany
szczaw i
marchewkę dodaje do
wywaru, mieszam i podgrzewam około 2-3 minut. Następnie dodaję "
mleko" z kiszonych
nerkowców. dokładnie mieszam i zestawiam z kuchenki.
Jajka kroje na świartki, wkładam do miseczek i zalewam zupu, posypje pokrojoną
zieloną cebulką.