Wykonanie

Aksamitne,
serowe ciasto z chrupiącymi
orzechami z dodatkiem orzeźwiającego sosu na bazie
mango i
pomarańczy to to, co tygryski lubią najbardziej :)Ciasto:200 g
mąki180 g
cukrupół szklaki
kakao250 g
ricotty100 g
masłałyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliespresso4
jajkalaska waniliiszklanka
orzechówPolewa:2 łyżki
masłałyżka
żelatyny3 łyżki
kakao2 łyżki
cukruSos:1
mango1
pomarańcza3-4 ziarna
kardamonu15 listków
miętyMąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
kakao mieszamy ze sobą.
Masło ucieramy z
cukrem, dodajemy
jajka,
ricottę,
wanilię i zaparzone
espresso. Dosypujemy porcjami suche składniki, cały czas miksując. Do masy dodajemy ulubione
orzechy i łyżką delikatnie łączymy je ze sobą. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę.Przygotowujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy
masło, po chwili dodajemy
cukier i
kakao. Gdy kryształki się rozpuszczą, wlewamy rozpuszczoną w 4 łyżkach
wody żelatynę. Mieszamy cały czas, starając się nie dopuścić do zagotowania. Lekko przestudzoną polewę przelewamy na ciasto i zostawiamy do stężenia.
Mango i
pomarańczę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy listki
mięty. Ziarna
kardamonu rozłupujemy i wyjmujemy mniejsze kuleczki ze skorupek, dodajemy do
owoców. Całość miksujemy i schładzamy w lodówce.

Przyznam szczerze, że przygotowanie tego ciasta jest dosyć pracochłonne, a zmywania jest dwa
razy więcej niż zwykle, jednak efekt naprawdę wynagradza cały trud :) Delikatna, odrobinę wilgotna konsystencja przypominająca budyniosernik świetnie smakuje z egzotycznym sosem, dzięki
czemu całość nabiera lekkości. Pysznościowe :)


Nie dość, że serial świetny to i jeszcze muzyka konkretna :)