Wykonanie
Dzień Dobry! Wstaliście już? Jesteście po śniadaniu? A może szukacie inspiracji na drugie śniadanie? Wpadam dosłownie na chwilę, bo w
sumie to czeka już post o wakacjach w Polsce, ale muszę błędy jeszcze poprawić:). Zrobiłam na śniadanie
pastę z makreli wędzonej i wyszła tak pyszna, że grzechem byłoby się z
Wami nie podzielić. Zapraszam!Pasta kanapkowa z
makreli wędzonej
Składniki:250 g
wędzonej makreli120 g
serka kremowego naturalnego ( u mnie Philadelphia)2 łyżki
chrzanu (jeżeli
chrzan jest bardzo ostry to zredukować do 1 łyżki)2 łyżki
jogurtu naturalnegosok z cytrynypieprz grubo ziarnisty2 szczypty
cukrukukurydzaogórek konserwowyszczypiorekPłaty
wędzonej makreli obieramy ze skóry i ewentualnych ości. Przekładamy do miski i skrapiamy odrobiną
cytryny, posypujemy
pieprzem i odrobiną
cukru (może być
miód lub
syrop z agawy). Rozdrabniamy widelcem, dodajemy
serek,
chrzan i
jogurt. Mieszamy dokładnie i w tym momencie moglibyśmy zakończyć przygotowania, bo mamy w misce przepyszną, czystą pastę
makrelową. Dodatki to nasza fantazja teraz, może to być tylko
czerwona cebulka, albo tylko
szczypiorek ze świeżym
ogórkiem. Dzisiaj dodamy dwie garści
kukurydzy z puszki. 2 ogóreczki konserwowe i posiekany
szczypior z
cebulką. Mieszamy i podajemy na grzankach. Smacznego!

P.S. Pastę można też wymieszać z
makaronem, dodać ugotowane
jajko, trochę
majonezu i mamy świetną
sałatkę na każdą okazję.