ßßß Cookit - przepis na Tydzień Kulinarny - sałatka selerowa,czyli petarda

Tydzień Kulinarny - sałatka selerowa,czyli petarda

nazwa

Wykonanie

Witam w kolejnym dniu tygodnia kulinarnego, normalnie zaczynają mi się kończyć pomysły i zapasy w lodówce, a w kuchni siedzę non stop. Nie mam oczywiście nic przeciw gotowaniu, ale to zmywanie, ileż można?! Ktoś pomoże, wyręczy, wesprze ? Zanim przejdę do kolejnego przepisu, to chciałam poinformować, że na wczorajsze ogłoszenie odpowiedziała TYLKO jedna koleżanka, to znaczy chęci wyraziła, ale przesyłki, w postaci Sznupka, jeszcze nie odebrała. No nic, poczekamy.
Sprawy organizacyjne za nami, teraz czas przejść do kolejnego przepisu. Mieliśmy już sałatkę demolkę, to teraz przyszedł czas na sałatkę petardę. Dlaczego petarda?
Sznupek smakuje ci sałatka?
Sznupeeek, ściągnij słuchawki!
Cooo???
Pytałam się co sądzisz o sałatce
Nooo!
Co no? Smakuje czy nie?
Sałatka bardzo banalna i nic w niej takiego odkrywczego nie ma, ale jeżeli ktoś lubi seler naciowy to nie będzie narzekał.
Składniki (3-4 osoby)
5-6 łodyg selera naciowego (dorodnych)
5 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka kukurydzy
4 ogórki kiszone(duże)
zielona pietruszka świeża
zielona pietruszka suszona (przyprawa)
majonez
jogurt
musztarda sarepska
sól, pieprz, czosnek
Seler naciowy zlewamy gorącą wodą i obieramy z włókiem, tak jak rabarbar. Pamiętajmy, żeby nie skubać do ostatniej nitki, tylko te najgrubsze, ułamujemy z brzegu i jednym szybkim pociągnięciem pozbywamy się starych włókien. Teraz szatkujemy, lub kroimy w cienkie paski. Wrzucamy do miski, posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. Ogórki kroimy w kostkę lub szatkujemy na drobne plasterki, dodajemy kukurydzę odsączoną z wody i dwie łyżki suszonej natki pietruszki. Mieszamy z czubatą łyżka musztardy, na końcu dodajemy jajka pokrojone w kostkę i dwie garści posiekanej zielonej pietruszki. Wedle uznania dodajemy jogurt i majonez. Gotowe! Mówię Wam, petarda!
Seler naciowy jest bardzo dobry w różnych sałatkach, ale świetnie sprawdza się w zupach, ze względu na swoją aromatyczność. Jak gotuje rosół, jarzynową, czy pomidorową zawsze dodaje z dwie łodygi dla smaku.
Źródło:http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.com/2014/04/tydzien-kulinarny-saatka-selerowaczyli.html