Wykonanie
Nuda nastała w państwie szkockim, nic się nie dzieje. Nawet Sznupek się dobrze czuje i nic mu nie dolega. Tematów do pisania brak, zamarliśmy w oczekiwaniu ,w oczekiwaniu na wakacje. Już za 11 dni będziemy się smażyć w afrykańskim słońcu i kosztować marokańskiej kuchni. Ja oczywiście piszczę z radości i pomału nas pakuje, a Sznupek nastawia się psychicznie na podróż.Skoro mam chwilę zastoju to nadrobię zaległości blogowe, pierwsza zaległość to nagroda jaką otrzymaliśmy od
Polki na Kresach .

Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę” Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc
daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował."Bardzo dziękujemy za wyróżnienie i zabieram się za pytania:1. Co zmotywowało Cie do założenia i prowadzenia Bloga?Bloga założyłam po to, aby opisywać nasze wakacyjne podróże, te małe i te duże. Chciałam zapisać gdzieś te najpiękniejsze chwile w naszym życiu, chciałam tez, aby rodzina i przyjaciele mogli wiedzieć co się u nas dzieje.2. Skąd wziął się pomysł na nazwę dla Twojego Bloga?No właśnie stąd, że miał być o podróżach i o nas.3. Opisz siebie w kilku słowach.Nie ma takiej możliwości, abym mogła opisać siebie w kilku słowach, ale
mogę w jednym - SZCZĘŚLIWA!4. Twoja najlepsza cecha charakteru to...?Zapytałam Sznupka i odpowiedział, że dobroć.5. Jakie jest Twoje życiowe motto?

6. Co znaczy dla Ciebie słowo "polskość"?Polskość to Ja, to Sznupek, to moja Siostra, mój Brat, moja Mama , mój Tata, moja Babcia, Wy.7. Miejsce na świecie do którego byś chętnie powróciła?Każde w którym już byłam, bo świat jest tak piękny, że raz to za mało.8. Jak spędzasz wolny czas?W wolnym czasie prowadzę bloga, czytam książki, oglądam namiętnie programy kulinarne i podróznicze, podróżuje blisko i daleko, a w poniedziałki leniuchuje.9. Co byś poleciła do zwiedzania w Twoim mieście?Poleciłbym jak najszybciej się z niego wydostać i ruszyć w szkocką przyrodę10. Jaka jest Twoja ulubiona piosenka?Ciężko odpowiedzieć na to pytanie. Bo każdy okres w moim życiu ma kilka ulubionych piosenek.Jedna z radosnych11. Gdybyś mogła, co byś zmieniła w swoim zyciu?Nic. Ja wszystko od życia przyjmuję z pokorą i za wszystko jestem wdzięczna.Nie
będę nominowała 11 blogów, bo robiłam to przy poprzednich nominacjach i mogłabym się zacząć powtarzać. Zresztą w moich oczach wszystkie Blogi, które obserwuje zasługują na wyróżnienie, bo po prostu są najlepsze! Lui, dziękujemy jeszcze raz za nominację, a przede wszystkich za bardzo ciekawe podróże po Kresach.=========================================================================

Następna zaległość jaka mi się zrobiła to zaległość kulinarna. Nic takiego, nic wielkiego, ale zajadam się tym od tygodni. Lubicie hummus? To taki dip/sos z
ciecierzycy, przysmak z Bliskiego Wschodu. Bardzo zdrowy i bardzo pożywny. Ja muszę przyznać, że miałam mieszane uczucia, czasami mi smakował, czasami był za mdły. Nigdy tez nie robiłam go sama, bo myślałam, że to za dużo zachodu. Całkiem niedawno doznałam olśnienia, a raczej olśniła mnie Justyna, która prowadzi bloga emigracyjnego Pierwsze Kroki w Nibylandii , a całkiem niedawno podjęła się pewnego wyzwania, o którym możecie poczytać TUTAJ . Na jej blogu znalazłam przepis na libańskiego hummusa, który robi się dosłownie z 5 minut. Od momentu olśnienia, hummusa robię co parę dni. Pierwszą porcję zjadłam z paluszkami, przy następnych staram się być bardziej kreatywna. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie eksperymentowała i kombinowała, ale dzięki tym zabiegom
mogę się z
wami podzielić przepisami na moje ulubione smakowe hummusy.Hummus
zielone chilli i
kolendra150 g
ciecierzycy z puszki4 łyżki tahini (pasty sezamowej)1
cytryna2 zielone
papryczki chiliświeża
kolendrakmin rzymski mielony
oliwa z oliweksól morska
Ciecierzyce odcedzić z
wody dodać tahini. dodać poszatkowane papryczki bez pestek i dwie garści poszatkowanej
kolendry, łyżeczkę zmielonego
kminu rzymskiego, wyciśnięty
sok z cytryny, 3 łyżki
oliwy i szczyptę
soli. Wszystko dokładnie zmiksować i gotowe. Podawać z
chlebem pita, na toście, w tortilli lub z warzywami. Przed podaniem skropić
oliwą. Świetnie się komponuje z
czerwoną papryką i świeżym
ogórkiem.

Hummus
czosnkowy150 g
ciecierzycy z puszki4 łyżki pasty tahini1
cytryna1
limonka1 łyzka
czosnku ( w proszku)2 ząbki świeżego
czosnku1 łyżeczka
kolendry mielonej1/2 łyżeczki kminuu rzymskiego mielonego1/2 łyżeczki
cukruszczypta
soli morskiejszczypta lub dwie
chiliszczypta lub dwie
pieprzuoliwa z oliwek
Składniki zmiksować dokładnie. Świetnie smakuje z dodatkiem
pomidorów i
szczypiorku zawinięte w tortillę.