Wykonanie
Znacie ten kawal?Jaka jest najkrotsza ksiazka w swiecie?Brytyjska ksiazka kucharska!..... i teraz wszyscy robimy wielkie hahahahhaa....:-DPrawie 10 lat mi zajelo,zeby dojsc do wniosku,ze jednak, nie do konca tak jest,brytyjska kuchnia jest calkiem smaczna ,roznorodna i bogata,problem w tym,ze Brytyjczykom nie chce sie gotowac.Dzisiaj na obiad postanowilam zrobic "chicken pie",co w wolnym tlumaczeniu znaczy
kurczak w
ciescie francuskim.Jednak slowo "pie"ma wiele znacze ,bo
moze byc "apple pie" i wtedy bedzie to szarlotka-placek z
jablkami,
moze byc tez "potato pie" i wtedy bedzie to zapiekanka ziemniaczana.Wiec ciezko okreslic co ten "pie" znaczy doslownie.A wiec zaczynamy:

Produkty:2 duze
piersi z kurczaka4
pory300g
pieczarek100g
serek philadelphia
rozmaryn suszony
ziola prowansalskiepieprzsol
cukierfrancuskie ciasto-gotowe
platyjajkomasloPor kroimy w talarki i pluczemy,czekamy az wyschnie,rozgrzewamy patelnie i wrzucamy maselko i
pory.Talary maja byc grube,nie kroimi za cienko,bo sie rozgotuje.Uzywamy oczywiscie tylko bialej czesci
pora.
Por posypujemy
pieprzem ,
sola i odrobina
cukru dla zbalansowania smakow.Po chwili dodajemy grubo pokrojone
pieczarki.Smazymy na najwyzszym ogniu przez dobrych pare minut.

Dodajemy
kurczaka ,posypujemy wszystko
rozmarynem i
ziolami prowansalskimi.W momencie jak mamy wrazenie,ze wszystko nam sie przypali,dolewamy
wody i przykrywamy,dusimy przez 10 minut.Powinien sie wytracic bardzo aromatyczny,brazowy sos.Czujecie ten zapach,czujecie???..:-p

Najwazniejsze za nami,teraz zmniejszamy gaz i dodajemy 100 gram
serka Philadelphia ,
moze byc o smaku
ziolowym,
pieprzowym lub
szczypiorkowym.Mieszamy delikatnie i juz kurczaczek gotowy!Farsz musi byc gesty,kremowy i aromatyczny,jezeli w tym momencie leci wam
slinka i nie
mozecie sie opanowac i oblizujecie lyzke do czysta,to znak ,ze wszystko wyszlo tak jak trzeba..;)

Teraz zaczyna sie zabawa,jak ten farsz wcisnac w to
francuskie ciasto.Szkoly sa dwie.Mozemy wlac sos do zaroodpornego naczynia,miseczki i pokryc to
platem ciasta francuskiego i pozniej podawac prosto na
stol.To jest ulubiony sposb Sznupka,dostaje taki polmisek i pierwsza
polowe je na goraco,druga-dnia nastepnego -na zimno.Zanim wlozymy do piekarnika musimy posmarowac ciasto
jajkiem i zrobic naklucia w paru miejscach, najlepiej widelcem.


Ja osobiscie wole
mieso zawinac w taki "niby" pierozek.Formujesz taka porcje jaka chcesz.Takiego pierozka przekladam na blache ,dokladam jeszcze
pomidorki i mozna juz wkladac do piekarnika na 30 minut.Piekarnik musi byc rozgrzany do 200C.Oczywiscie tez smarujemy jajeczkiem i nakluwamy widelcem.30 minut minelo i wyciagamy sznupkowego "paja". Troche mi broda nie wyszla,ale podobny do Sznupka,prawda???

A ja juz nakladam na talerze,wiec kto chce ,to prosze siadac.ZAPRASZAM!


Smakowalo???No to kto zmywa na ochotnika?