ßßß Cookit - przepis na KURCZAK W CIESCIE

KURCZAK W CIESCIE

nazwa

Wykonanie

Znacie ten kawal?Jaka jest najkrotsza ksiazka w swiecie?Brytyjska ksiazka kucharska!..... i teraz wszyscy robimy wielkie hahahahhaa....:-D
Prawie 10 lat mi zajelo,zeby dojsc do wniosku,ze jednak, nie do konca tak jest,brytyjska kuchnia jest calkiem smaczna ,roznorodna i bogata,problem w tym,ze Brytyjczykom nie chce sie gotowac.
Dzisiaj na obiad postanowilam zrobic "chicken pie",co w wolnym tlumaczeniu znaczy kurczak w ciescie francuskim.Jednak slowo "pie"ma wiele znacze ,bo moze byc "apple pie" i wtedy bedzie to szarlotka-placek z jablkami,moze byc tez "potato pie" i wtedy bedzie to zapiekanka ziemniaczana.Wiec ciezko okreslic co ten "pie" znaczy doslownie.
A wiec zaczynamy:
Produkty:
2 duze piersi z kurczaka
4 pory
300g pieczarek
100g serek philadelphia
rozmaryn suszony
ziola prowansalskie
pieprz
sol
cukier
francuskie ciasto-gotowe platy
jajko
maslo
Por kroimy w talarki i pluczemy,czekamy az wyschnie,rozgrzewamy patelnie i wrzucamy maselko i pory.Talary maja byc grube,nie kroimi za cienko,bo sie rozgotuje.Uzywamy oczywiscie tylko bialej czesci pora.
Por posypujemy pieprzem , sola i odrobina cukru dla zbalansowania smakow.Po chwili dodajemy grubo pokrojone pieczarki.Smazymy na najwyzszym ogniu przez dobrych pare minut.
Dodajemy kurczaka ,posypujemy wszystko rozmarynem i ziolami prowansalskimi.W momencie jak mamy wrazenie,ze wszystko nam sie przypali,dolewamy wody i przykrywamy,dusimy przez 10 minut.Powinien sie wytracic bardzo aromatyczny,brazowy sos.
Czujecie ten zapach,czujecie???..:-p
Najwazniejsze za nami,teraz zmniejszamy gaz i dodajemy 100 gram serka Philadelphia ,moze byc o smaku ziolowym,pieprzowym lub szczypiorkowym.
Mieszamy delikatnie i juz kurczaczek gotowy!Farsz musi byc gesty,kremowy i aromatyczny,jezeli w tym momencie leci wam slinka i nie mozecie sie opanowac i oblizujecie lyzke do czysta,to znak ,ze wszystko wyszlo tak jak trzeba..;)
Teraz zaczyna sie zabawa,jak ten farsz wcisnac w to francuskie ciasto.Szkoly sa dwie.
Mozemy wlac sos do zaroodpornego naczynia,miseczki i pokryc to platem ciasta francuskiego i pozniej podawac prosto na stol.To jest ulubiony sposb Sznupka,dostaje taki polmisek i pierwsza polowe je na goraco,druga-dnia nastepnego -na zimno.
Zanim wlozymy do piekarnika musimy posmarowac ciasto jajkiem i zrobic naklucia w paru miejscach, najlepiej widelcem.
Ja osobiscie wole mieso zawinac w taki "niby" pierozek.Formujesz taka porcje jaka chcesz.Takiego pierozka przekladam na blache ,dokladam jeszcze pomidorki i mozna juz wkladac do piekarnika na 30 minut.Piekarnik musi byc rozgrzany do 200C.Oczywiscie tez smarujemy jajeczkiem i nakluwamy widelcem.
30 minut minelo i wyciagamy sznupkowego "paja". Troche mi broda nie wyszla,ale podobny do Sznupka,prawda???
A ja juz nakladam na talerze,wiec kto chce ,to prosze siadac.ZAPRASZAM!
Smakowalo???No to kto zmywa na ochotnika?
Źródło:http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.com/2012/05/kurczak-w-ciescieczyli-jak-gotujemy-w.html