Wykonanie
Witajcie kochani! Do 7 stycznia mam wolne, dlatego postaram się przez ten czas nadrobić zaległości w dodawaniu postów ;) Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na pyszną
karkówkę którą podaję z sosem zrobionym z
granatu na bazie
wina wytrawnego i z zapiekanymi ziemniaczkami. Ze względu na dużą ilość zdjęć postanowiłam zrobić z niektórych collage, ale mam nadzieję że będą dla Was czytelne, gdyż umieściłam je pod każdym odpowiadającym im przepisem, tj. przygotowanie
mięsa, przygotowanie sosu i przygotowanie ziemniaczków ;) Oczywiście czekam na opinie w komentarzach. Jak dopisują Wam humory po świętach? Pochwalcie się prezentami ;)

Składniki na
mięso:1 kg
karkówki w plastrach
sól i
czarny pieprzprzyprawa do
karkówki2 łyżki
majonezu3 łyżki ostrej
musztardy3 duże
cebule pokrojone w plastry1 gałązka świeżego
rozmarynuSkładniki na sos:100 ml
wytrawnego czerwonego wina2
owoce granatupół niedużej
cebuli100 ml
wody2 łyżeczki
miodu3 łyżki
cukru brązowegołyżka
mąki ziemniaczanejSkładniki na ziemniaczki:4-5
ziemniakówoliwasól morskasólgałązki świeżego
rozmarynuprzyprawa do
karkówkisuszona
bazylia2 ząbki
czosnkuPrzygotowanie
mięsa:Do miski dodać
przyprawę do
karkówki,
majonez oraz
musztardę i dokładnie wymieszać.
Mięso umyć i osuszyć, plastry
karkówki z obu stron lekko posypać
pieprzem i
solą, po czym, również z obu stron posmarować cienko przygotowaną marynatą. Z tak przygotowanych plastrów ułożyć teraz przekładańca, według takiego schematu: plaster
cebuli, plaster
karkówki, plaster
cebuli, plaster
karkówki, i tak aż do wykorzystania wszystkich kotletów. Ostatnim plastrem (z jednej i drugiej strony) ma być
cebula. Z tak ułożonych jeden na drugim plastrze
mięsa, przetykanego
cebulą powstaje jakby 1 kawałek
mięsa. Urwać spory prostokąt folii aluminiowej (tak, by swobodnie móc zawinąć w nią
mięso) i środek posmarować pozostałą marynatą. Na tym ułożyć pieczeń –plastry na sztorc / pionowo i delikatnie docisnąć kotlety do siebie, by się nie rozpadły. Na górze pieczeni położyć świeżą gałązkę
rozmarynu i całość zawinąć szczelnie w folię.
Karkówkę włożyć do lodówki na 24 godziny, by
mięso przegryzło się z
przyprawami i dodatkami.
Mięso wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec na drugiej półce od dołu, w funkcji grzanie góra-dół przez 1,5 godziny . Po godzinie rozerwać folię od góry (ostrożnie, by się nie poparzyć!) tak, by dopiec
mięso i je zrumienić przez ok. 30 minut, do czasu, aż będzie gotowe tj. miękkie, dobrze upieczone i zrumienione.









Przygotow anie sosu:Do garnka wlać
wino i dodać posiekaną
cebulkę - zredukować do ok połowy. W
między czasie przygotować sok z
granatu, z ok. 1,5 sztuki wyłuskać ziarenka, miażdżyć je w moździerzu wyciskając sok, z pozostałej połówki
granatu wyłuskać tylko ziarenka i zostawić. Do zredukowanego
wina dodać
wodę i sok z
granatu i znów redukować do ok. połowy dodając w
między czasie
miód i
cukier a pod koniec redukowania pozostałe ziarenka
granatu i jeszcze chwilę gotować. Dodawać po trochu
mąki ziemniaczanej aby lekko zagęścić sos do otrzymania upragnionej konsystencji.



Przygotowanie ziemniaczków:
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki - talarki. Warzywa włożyć do garnka z gałązkami
rozmarynu i lekko osoloną, zimną
wodą, gotować do momentu aż
woda zawrze, następnie odcedzić.
Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić
oliwą, doprawić
bazylią oraz
przyprawą do
karkówki i wyciśniętym
czosnkiem. Dokładnie obtoczyć
ziemniaki w przyprawach. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35-40 minut.



Moja propozycja podania:

