ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowo-kokosowy

Tort czekoladowo-kokosowy

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj podzielę się z Wami moją pierwszą walentynkową propozycją. Jestem pewna, że Wasza druga połówka będzie bardzo szczęśliwa jak upieczecie jej taki śliczny torcik w kształcie serca. Wykonanie jest naprawdę bardzo proste a efekty są niesamowite ;)
Składniki na tort:
4 duże jaja
250 g mąki tortowej
200 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
80 g kakao
100 g startej gorzkiej czekolady
100 g wiórek kokosowych
czerwony barwnik
malibu do nasączenia
Składniki na krem:
500 ml mleka
250 ml mleczka kokosowego
9 łyżek cukru
1,5 opakowania budyniu waniliowego
4,5 łyżki mąki tortowej
300 g masła
czerwony barwnik
Przygotowanie:
Zrobienie takiego tortu zajmuje dwa dni, ponieważ biszkopt musi postać w lodówce. Pierwszy etap to upieczenie biszkoptu. Jajka miksujemy z cukrem przez 5 minut, przesiewamy do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Dodajemy startą czekoladę, barwnik oraz wiórki kokosowe i mieszamy jeszcze przez 3 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, smarujemy formę masłem. Przelewamy nasze ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Następnego dnia wyjmujemy z lodówki nasz biszkopt, dzielimy go na dwie części i nasączamy każdą z nich malibu rozcieńczonym z wodą. 250 ml mleka zwykłego wlewamy do garnka i mieszamy z mleczkiem kokosowym, gotujemy. W misce przygotowujemy mąkę, budyń, cukier, czerwony barwnik i 250 ml mleka. Wszystko miksujemy i dolewamy do zagotowanego wcześniej mleka, gotujemy aż zgęstnieje i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy budyń ostygnie miksujemy go z margaryną. Przekładamy nasze biszkopty kremem, na wierzchu również smarujemy . Na koniec należy pokryć przygotowaną posypką, na którą przepis znajdziecie niedługo na moim blogu i gotowe ;)
POWODZENIA I SMACZNEGO ;)
Moja propozycja podania:
Petite Princesse
Źródło:http://malekulinaria.blogspot.com/2014/02/tort-czekoladowo-kokosowy.html