Wykonanie
Dzisiaj podzielę się z
Wami moją pierwszą walentynkową propozycją. Jestem pewna, że Wasza druga połówka będzie bardzo szczęśliwa jak upieczecie jej taki śliczny torcik w kształcie
serca. Wykonanie jest naprawdę bardzo proste a efekty są niesamowite ;)
Składniki na tort:4 duże
jaja250 g
mąki tortowej200 g
cukrułyżeczka
proszku do pieczenia80 g
kakao100 g startej
gorzkiej czekolady100 g wiórek
kokosowychczerwony barwnik
malibu do nasączeniaSkładniki na krem:500 ml
mleka250 ml
mleczka kokosowego9 łyżek
cukru1,5 opakowania budyniu
waniliowego4,5 łyżki
mąki tortowej300 g
masłaczerwony barwnikPrzygotowanie:Zrobienie takiego
tortu zajmuje dwa dni, ponieważ
biszkopt musi postać w lodówce. Pierwszy etap to upieczenie
biszkoptu.
Jajka miksujemy z
cukrem przez 5 minut, przesiewamy do nich
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
kakao. Dodajemy startą
czekoladę, barwnik oraz
wiórki kokosowe i mieszamy jeszcze przez 3 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, smarujemy formę
masłem. Przelewamy nasze ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Następnego dnia wyjmujemy z lodówki nasz
biszkopt, dzielimy go na dwie części i nasączamy każdą z nich
malibu rozcieńczonym z
wodą. 250 ml
mleka zwykłego wlewamy do garnka i mieszamy z
mleczkiem kokosowym, gotujemy. W misce przygotowujemy
mąkę,
budyń,
cukier, czerwony barwnik i 250 ml
mleka. Wszystko miksujemy i dolewamy do zagotowanego wcześniej
mleka, gotujemy aż zgęstnieje i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy
budyń ostygnie miksujemy go z
margaryną. Przekładamy nasze
biszkopty kremem, na wierzchu również smarujemy . Na koniec należy pokryć przygotowaną posypką, na którą przepis znajdziecie niedługo na moim blogu i gotowe ;)POWODZENIA I SMACZNEGO ;)
Moja propozycja podania:
Petite Princesse