Wykonanie
Tak jak
pisałam wczoraj, na tym blogu
będę umieszczała moje stare sprawdzone przepisy, które znajdowały się na poprzednim blogu.
Doszłam do wniosku, że najlepiej będzie jak
będę przeplatała stare i nowe przepisy ;) Dzisiaj podzielę się z
wami moim przepisem na
czekoladowe muffinki. Ja osobiście uwielbiam wszystko co jest związane z
czekoladą i wolę babeczki
czekoladowe od tych zwykłych cupcake'ów. To czy i jakie dodatki dacie do środka takiej babeczki zależy tylko i wyłącznie od was, może to być
budyń,
budyń rozrobiony z
alkoholem, wszelakie kremy,
owoce,
czekolada,
bakalie. Moim zdaniem do muffinek najbardziej pasują kawałki
czekolady i
banany ;) Przepisów na babeczki możecie znaleźć w internecie bardzo dużo, w dzisiejszych czasach dla leniuszków jest ułatwienie w postaci tzw. gotowców do których dodaje się chyba tylko
mleko czy
wodę. Ja mam swój własny sprawdzony przepis, który jest następujący:

Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mleka1/2 szklanki
cukru (najlepiej ten drobnoziarnisty)1/3 szklanki
oleju1 tabliczka
czekolady deserowej (
mleczna jest zbyt słodka)2
jajka średniej wielkości2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2-3
bananyszczypta
soliPrzygotowanie:Cała procedura przebiega szybko i przyjemnie, na początku należy ubić
jajka z
cukrem. Dodajemy
mleko oraz
olej, miksujemy. Następnie
mąkę i
proszek do pieczenia stopniowo przesiać do miski, dodać do tego
sól i startą
czekoladę. Wszystko ucieramy do czasu uzyskania kremowej jednolitej masy. Kroimy
banany na małe kosteczki wedle uznania, na blaszce przygotowujemy foremki (mi zawsze wychodzi mniej więcej 15 muffinek), piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do każdej foremki wlewamy jedną łyżkę wyrobionego ciasta, następnie wkładamy
banany (na tym etapie dodaje się również
budyń, krem i inne dodatki które chcemy
mieć w środku babeczki) i przykrywamy kolejną warstwą ciasta, zaczynając od jednej łyżeczki. Tak przygotowane foremki z
ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.Ja często zmieniam lekko przepis i zamiast jednej szklanki
mleka daję 2/3 i dokładam 1/3 szklanki
malibu ;)POWODZENIA I SMACZNEGO !



Tak przygotowane babeczki możemy udekorować wedle uznania kremami, lukrem, masą
cukrową, polewą, posypką..Moja propozycja podania:

Ps. Proszę o wasze opinie w komentarzach i pytania dotyczące przepisu.Petite Princesse