ßßß Cookit - przepis na Biszkopt Pomarańczowy w roli torta - delicje.

Biszkopt Pomarańczowy w roli torta - delicje.

nazwa

Wykonanie

Ostatnio trudno mi jest wygospodarować nieco czasu na zapisanie moich kulinarnych doświadczeń. Oczywiście nie znaczy to, że ich nie dokumentuję. Archiwum fotograficzne jest coraz większe, ale trzeba jeszcze ubrać to wszystko w słowa, wygładzić zdjęcia, opublikować...
OK, tyle tytułem usprawiedliwienia.
A co dziś ląduje w moim e-zeszycie?
Wybrałam słodkość, którą od pewnego czasu sprawdzam na różne sposoby. Pomysł zaczerpnęłam z Super Linii sprzed paru lat, która swego czasu wpadła mi w ręce w domu mojej mamy. Po licznych próbach, składniki łączę nieco inaczej niż jest to w oryginale. Poniżej podaję moją wersję.
Mowa o ... Pomarańczowym Biszkopcie.
Postanowiłam biszkopt potraktować jako podstawę do tortu i powstał Biszkoptowy Tort Pomarańczowy. Biszkopt nie jest suchy - podejrzewam, że to zasługa właśnie pomarańczy. Tort jest delikatny, nie za słodki, z nutą pomarańczy. Idealnie pasuje do kawy lub herbaty na niedzielne popołudnie. Oczywiście smakuje również w każdy inny czas. Zapraszam do spróbowania.
przekładany masą śmietanowo - serowo - pomarańczową
Ciasto na biszkopt.
Składniki:
(tortownica o śr. 26cm)
- 1 szklanka cukru,
- 4 jaja,
- 1 szklanka mąki,
- szczypta soli,
- 3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy (resztę soku dodaję do ponczu, zaś miąższ do masy),
- starta skórka z jednej pomarańczy.
Wykonanie:
1. Piekarnik nastawiam na 160 C.
2. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.
3. Oddzielam żółtka od białek.
4. Białka ubijam na prawie sztywną pianę, po czym porcjami dodaję cukier i dalej ubijam, aż do wykończenia cukru.
Masa białkowa powinna lśnić tak jak na bezy.
5. Do białek z cukrem dodaję porcjami przesianą mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, delikatnie łącząc składniki.
6. Żółtka z jaj mieszam z sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową.
7. Całość dodaję do białek z mąką i ponownie wszystko razem delikatnie mieszam.
8. Gotowe ciasto przekładam do tortownicy, wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 160 C przez około 35-40 minut.
9. Po ostygnięciu ciasta, dzielę je na 2 lub 3 części.
Masa śmietanowo-serowa.
Składniki:
- 150g sera białego, tłustego, zmielonego (najlepiej użyć serka mascarpone),
- 300-350ml śmietanki minimum 30% do ubicia,
- sok z 1 pomarańczy + pozostały miąższ od wszystkich pomarańczy,
- 2,5 łyżeczki żelatyny (płaskie),
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Wykonanie:
1. Żelatynę mieszam z 1/3-1/2 szklanki soku z pomarańczy i odrobiną śmietany. Jak żelatyna napęcznieje stawiam ją na bardzo delikatny gaz i mieszam, aż do rozpuszczenia się żelatyny, po czym odstawiam do ostygnięcia.
2. Ser ucieram z cukrem pudrem na gładką masę, cały czas mieszając dodaję pozostałą część soku z pomarańczy oraz miąższ (miąższ można potraktować blenderem).
3. Śmietanę ubijam na sztywno, następnie delikatnie mieszając, powoli dodaję masę serową oraz wystudzoną żelatynę.
Poncz do nasączenie biszkoptu.
Składniki:
- sok z pomarańczy (miąższ dodaję do masy śmietanowo-serowej),
- alkohol według upodobań, w wersji dla dorosłych (ilość według uznania, ale nie przesadzajmy, ciacho ma być wyraziste w smaku, ale jednocześnie subtelne jak to w ciastach bywa),
- odrobina wody (dodaję w zależności od tego ile wyjdzie mi soku z pomarańczy, lepiej jednak wycisnąć więcej soku),
- jeśli jest mało słodki delikatnie słodzę (nie jest to konieczne).
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszam ze sobą.
Składanie tortu.
1. Masę śmietanową dzielę na dwie części (jeżeli biszkopt podzieliłam na 3 to masę również dzielę na 3 części, wówczas masę zrobić z nieco większej ilości śmietany i sera).
Żeby masa nie wylała się poza ciasto, używam obręczy o regulowanej średnicy.
2. Pierwszy blat kładę na talerzu, na którym będzie ostatecznie stało ciasto. Nakładam na niego obręcz, dociskam tak, aby ciasto przylegało do jego ścianek i skrapiam ciasto ponczem.
3. Wykładam jedną część masy na przygotowany blat, następnie kładę na wyłożoną masę drugi blat, również skrapiam go pomarańczowym ponczem, wykładam na wierzch drugą część masy i całość wyrównuję.
4. Odstawiam w zimne miejsce (lodówka, bądź balkon w zimie) i czekam aż masa stężeje.
5. Do dekoracji wykorzystuję filety z plastrów pomarańczy.
Smacznego.
Źródło:http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2015/01/biszkopt-pomaranczowy.html