Wykonanie
Ostatnio trudno mi jest wygospodarować nieco czasu na zapisanie moich kulinarnych doświadczeń. Oczywiście nie znaczy to, że ich nie dokumentuję. Archiwum fotograficzne jest coraz większe, ale trzeba jeszcze ubrać to wszystko w słowa, wygładzić zdjęcia, opublikować...OK, tyle tytułem usprawiedliwienia.A co dziś ląduje w moim e-zeszycie?Wybrałam słodkość, którą od pewnego czasu sprawdzam na różne sposoby. Pomysł zaczerpnęłam z Super Linii sprzed paru lat, która swego czasu wpadła mi w ręce w domu mojej mamy. Po licznych próbach, składniki łączę nieco inaczej niż jest to w oryginale. Poniżej podaję moją wersję.
Mowa o ...
Pomarańczowym Biszkopcie.Postanowiłam
biszkopt potraktować jako podstawę do
tortu i powstał
Biszkoptowy Tort
Pomarańczowy.
Biszkopt nie jest suchy - podejrzewam, że to zasługa właśnie
pomarańczy. Tort jest delikatny, nie za słodki, z nutą
pomarańczy. Idealnie pasuje do
kawy lub
herbaty na niedzielne popołudnie. Oczywiście smakuje również w każdy inny czas. Zapraszam do spróbowania.przekładany masą
śmietanowo -
serowo -
pomarańczowąCiasto na
biszkopt.Składniki:(tortownica o śr. 26cm)- 1 szklanka
cukru,- 4
jaja,- 1 szklanka
mąki,- szczypta
soli,- 3 łyżki wyciśniętego soku z
pomarańczy (resztę soku dodaję do ponczu, zaś miąższ do masy),- starta skórka z jednej
pomarańczy.Wykonanie:1. Piekarnik nastawiam na 160 C.2. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.3. Oddzielam
żółtka od
białek.4.
Białka ubijam na prawie sztywną pianę, po czym porcjami dodaję
cukier i dalej ubijam, aż do wykończenia
cukru.Masa
białkowa powinna lśnić tak jak na
bezy.5. Do
białek z
cukrem dodaję porcjami przesianą
mąkę wymieszaną ze szczyptą
soli, delikatnie łącząc składniki.6.
Żółtka z jaj mieszam z
sokiem z
pomarańczy i
skórką pomarańczową.7. Całość dodaję do
białek z
mąką i ponownie wszystko razem delikatnie mieszam.8. Gotowe ciasto przekładam do tortownicy, wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 160 C przez około 35-40 minut.9. Po ostygnięciu ciasta, dzielę je na 2 lub 3 części.
Masa
śmietanowo-serowa.Składniki:- 150g
sera białego, tłustego, zmielonego (najlepiej użyć
serka mascarpone),- 300-350ml
śmietanki minimum 30% do ubicia,- sok z 1
pomarańczy + pozostały miąższ od wszystkich
pomarańczy,- 2,5 łyżeczki
żelatyny (płaskie),- 3-4 łyżki
cukru pudru,- 1 łyżeczka
cukru waniliowego.Wykonanie:1.
Żelatynę mieszam z 1/3-1/2 szklanki soku z
pomarańczy i odrobiną
śmietany. Jak
żelatyna napęcznieje stawiam ją na bardzo delikatny gaz i mieszam, aż do rozpuszczenia się
żelatyny, po czym odstawiam do ostygnięcia.2.
Ser ucieram z
cukrem pudrem na gładką masę, cały czas mieszając dodaję pozostałą część soku z
pomarańczy oraz miąższ (miąższ można potraktować blenderem).3.
Śmietanę ubijam na sztywno, następnie delikatnie mieszając, powoli dodaję masę
serową oraz wystudzoną
żelatynę.
Poncz do nasączenie
biszkoptu.Składniki:- sok z
pomarańczy (miąższ dodaję do masy
śmietanowo-serowej),-
alkohol według upodobań, w wersji dla dorosłych (ilość według uznania, ale nie przesadzajmy, ciacho ma być wyraziste w smaku, ale jednocześnie subtelne jak to w ciastach bywa),
- odrobina
wody (dodaję w zależności od tego ile wyjdzie mi soku z
pomarańczy, lepiej jednak wycisnąć więcej soku),- jeśli jest mało słodki delikatnie słodzę (nie jest to konieczne).Wykonanie:Wszystkie składniki mieszam ze sobą.Składanie
tortu.
1. Masę
śmietanową dzielę na dwie części (jeżeli
biszkopt podzieliłam na 3 to masę również dzielę na 3 części, wówczas masę zrobić z nieco większej ilości
śmietany i
sera).Żeby masa nie wylała się poza ciasto, używam obręczy o regulowanej średnicy.2. Pierwszy blat kładę na talerzu, na którym będzie ostatecznie stało ciasto. Nakładam na niego obręcz, dociskam tak, aby ciasto przylegało do jego ścianek i skrapiam ciasto ponczem.3. Wykładam jedną część masy na przygotowany blat, następnie kładę na wyłożoną masę drugi blat, również skrapiam go
pomarańczowym ponczem, wykładam na wierzch drugą część masy i całość wyrównuję.4. Odstawiam w zimne miejsce (lodówka, bądź balkon w zimie) i czekam aż masa stężeje.5. Do dekoracji wykorzystuję filety z plastrów
pomarańczy.Smacznego.