Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czego
papryka konserwowa 0,5 sztuk
żelatyna 10 łyżek deserowych
bulion warzywny 1 litrów
mandarynki 2 sztuk
orzeszki ziemne 2 łyżek stołowych
rodzynki 2 łyżek stołowych
kukurydza 1 sztuk
groszek 1 sztuk
szynka 14 plastry
jajka 7 sztukWykonanie:
Jajka obrać i pokroić na połówki.
Żelatynę zalać połową zimnego
bulionu, gdy spęcznieje, mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem. Na sód wlać trochę tężejącej
galaretki, wsypać osączony
groszek i wstawić do lodówki. Osączona
kukurydzę wymieszać z
rodzynkami i orzeszkami. Połowę wsypać do tortownicy. Połówki
jajek zawinąć w plasterki
szynki, ułożyć wokół brzegów tortownicy, wsypać pozostałą z orzeszkami i
rodzynkami. Całość obłożyć cząsteczkami
mandarynek i paseczkami
papryki konserwowej. Zalać pozostałą
galaretką. Wstawić na 3h do lodówki.
Galaretkę przełożyć na talerz. Przed podaniem udekorować
koperkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z
MięsaWielkanocKomentarze:Autor: alineczkaData: 2009-04-29pycha:) uwielbia
galaretki, ja dodalam zamiast
szynki kurczaka:)Autor: czarna_hankaData: 2009-04-01Fajnym akcentem jest dodanie
suszonego koperku- można kupić w sklepach- do gorącego
wywaru z
żelatyną. Jest to dodatkowy element dekoracyjny galarety, a także wzbogacenie smaku!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: