ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czegopapryka konserwowa 0,5 sztukżelatyna 10 łyżek deserowychbulion warzywny 1 litrówmandarynki 2 sztukorzeszki ziemne 2 łyżek stołowychrodzynki 2 łyżek stołowychkukurydza 1 sztukgroszek 1 sztukszynka 14 plastryjajka 7 sztukWykonanie:Jajka obrać i pokroić na połówki. Żelatynę zalać połową zimnego bulionu, gdy spęcznieje, mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem. Na sód wlać trochę tężejącej galaretki, wsypać osączony groszek i wstawić do lodówki. Osączona kukurydzę wymieszać z rodzynkami i orzeszkami. Połowę wsypać do tortownicy. Połówki jajek zawinąć w plasterki szynki, ułożyć wokół brzegów tortownicy, wsypać pozostałą z orzeszkami i rodzynkami. Całość obłożyć cząsteczkami mandarynek i paseczkami papryki konserwowej. Zalać pozostałą galaretką. Wstawić na 3h do lodówki. Galaretkę przełożyć na talerz. Przed podaniem udekorować koperkiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z JajPotrawy z MięsaWielkanocKomentarze:Autor: alineczkaData: 2009-04-29pycha:) uwielbia galaretki, ja dodalam zamiast szynki kurczaka:)Autor: czarna_hankaData: 2009-04-01Fajnym akcentem jest dodanie suszonego koperku- można kupić w sklepach- do gorącego wywaru z żelatyną. Jest to dodatkowy element dekoracyjny galarety, a także wzbogacenie smaku!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: