ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Kolejny klasyk polskiej kuchni - galareta z kurczaka.
Każdy zna, każdy jadł!
Prosta w przygotowaniu przystawka,
która również może zrobić furorę na każdej imprezie.
Do galarety dodać można właściwie wszystko
- więc możliwości mamy całkiem spore! ;-)
Potrzebujemy:
2 litry rosołu z kurczaka (z mięsem)
2 marchewki
1 pietruszka (+ nać)
groszek
kukurydzę
3 jajka
3 łyżki żelatyny
Krok po kroku:
Na kurczaku gotujemy rosół razem z warzywami, których później użyjemy do galarety.
Gotujemy jajka na twardo.
Z rosołu wyjmujemy ugotowane warzywa i mięso.
Mięso obieramy i w razie konieczności kroimy na drobniejsze kawałki.
Marchew, pietruszkę i jajka kroimy w plasterki.
Groszek i kukurydzę odcedzamy.
Do rosołu dodajemy 3 łyżki żelatyny i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia żelatyny.
Do naczynia, w którym przygotowywać będziemy galaretę układamy warstwowo: nać pietruszki, jajka, część kukurydzy i groszku, marchew, pietruszkę, resztę groszeu z kukurydzą i mięso. Wszystko zalewamy rosołem.
Odstawiamy do wystygnięcia, następnie chłodzimy i przechowujemy w lodówce.
Podajemy z octem lub setą ;-)
Smacznego! ;-)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2014/09/galareta-z-kurczaka.html