ßßß Cookit - przepis na WIELKANOCNE GALARETKI JAJKA

WIELKANOCNE GALARETKI JAJKA

nazwa

Wykonanie

Chciałam ich zrobić mało, bo nie przepadam za wytrawnymi galaretkami, a tu jak na złość wyszły ogromne ilości ;)
Inspirowałam się przepisem Broni, ale chciałam zrobić połowę. Efekt był taki, że zarówno składników jak i samej galaretki zostało mi na tyle dużo, że musiałam wykombinować coś innego. Ale kilka jajeczek oczywiście też zrobiłam :) Postaram się na oko napisać ile mniej więcej wszystkiego zużyłam, żeby przygotować 5 galaretek - jajek. Ale nie bierzcie tych proporcji za pewnik. Wszystko zależy od wielkości jajek i innych składników.
składniki na ~5 sztuk:
- 5 skorupek po jajkach z jedną dziurką - po szerszej stronie
- 1 jajko na twardo
- 2-3 łyżki kukurydzy
- 2-3 łyżki marchewki pokrojonej w kostkę (u mnie mrożonej, podgotowanej w osolonej wodzie)
- 3 łyżki szynki pokrojonej w kostkę
- ok. 1 szkl rosołu
- żelatyna
Jajka wylać ze skorupek (można je potem wykorzystać np. na Frittatę), skorupki wypłukać i sparzyć wrzątkiem i odstawić do wyschnięcia.
Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu, wymieszać z bulionem, przestudzić.
Ułożyć jajka najlepiej w foremce (u mnie stojak na jajka, taki plastikowy wkład z lodówki), dziurką do góry. Jajko na twardo pokroić w kostkę.
Do każdej skorupki ostrożnie nakładać mniej więcej po łyżeczce jajka, kukurydzy, marchewki i szynki. Można użyć oczywiście innych rzeczy, w zależności od tego, co lubicie.
Całość zalać rosołową, tężejącą galaretką, odstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem obrać ze skorupek. Jeśli nie upchniecie dodatków zbyt ciasno, galaretka dotrze do każdej szczeliny i łatwo będzie obrać galaretkowe jajeczko. W innym wypadku dodatki poprzyklejają się do skorupki od środka i całość przy obieraniu się rozpadnie.
Podawać z pieczywem i dodatkami. Ja polecam szczególnie z tartym chrzanem.
źródło: blog Kuchnia Broni
A tak wykorzystałam resztę składników
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/03/Wielkanocne-galaretki-jajka.html