ßßß
składniki na ~5 sztuk:- 5 skorupek po jajkach z jedną dziurką - po szerszej stronie- 1 jajko na twardo- 2-3 łyżki kukurydzy- 2-3 łyżki marchewki pokrojonej w kostkę (u mnie mrożonej, podgotowanej w osolonej wodzie)- 3 łyżki szynki pokrojonej w kostkę- ok. 1 szkl rosołu- żelatynaJajka wylać ze skorupek (można je potem wykorzystać np. na Frittatę), skorupki wypłukać i sparzyć wrzątkiem i odstawić do wyschnięcia.Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu, wymieszać z bulionem, przestudzić.Ułożyć jajka najlepiej w foremce (u mnie stojak na jajka, taki plastikowy wkład z lodówki), dziurką do góry. Jajko na twardo pokroić w kostkę.Do każdej skorupki ostrożnie nakładać mniej więcej po łyżeczce jajka, kukurydzy, marchewki i szynki. Można użyć oczywiście innych rzeczy, w zależności od tego, co lubicie.Całość zalać rosołową, tężejącą galaretką, odstawić na noc do lodówki.Przed podaniem obrać ze skorupek. Jeśli nie upchniecie dodatków zbyt ciasno, galaretka dotrze do każdej szczeliny i łatwo będzie obrać galaretkowe jajeczko. W innym wypadku dodatki poprzyklejają się do skorupki od środka i całość przy obieraniu się rozpadnie.Podawać z pieczywem i dodatkami. Ja polecam szczególnie z tartym chrzanem.
źródło: blog Kuchnia BroniA tak wykorzystałam resztę składników