Wykonanie
Wiosenne kolory zatopione w aromatycznej galarecie... Danie, które widzicie na zdjęciach, zostało przygotowane w formie Tupperware "Liliana" D20 . Efekt jest fantastyczny, prawda?Spokojnie jednak można przygotować ten galart w każdej formie - w kubeczkach, w silikonowych formach do muffinek itp.
Składniki:
pierś z kurczaka2
marchewkibrokuły1/2 puszki
kukurydzy2 ugotowane na twardo
jajkażelatynaSposób przygotowania:
Pierś z kurczaka umyj i razem z obranymi
marchewkami ugotuj do miękkości z co najmniej 5 szklankami
wody. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie
kurczaka pokrój na kawałki, a
marchewkę w plasterki.
Brokuły podziel na różyczki i wrzuć na kilka minut na wrzątek. Od razu wyjmij i zahartuj w zimnej wodzie.
Kukurydzę osącz z zalewy.W powstałym z gotowania
kurczaka i
marchewki gorącym wywarze rozpuść odpowiednią (zgodnie z zaleceniami producenta) ilość
żelatyny i lekko przestudź.W zależności od wybranej formy przygotuj ją do napełnienia. Formę "Liliana" producent zaleca zwilżyć zimną
wodą. Ułóż w formie warzywa,
mięso i pokrojone
jajko. Zalej
wywarem z
żelatyną (około 3-4 szkl. płynu).Wstaw do lodówki i schłódź. Przed podaniem wyjmij 15 minut wcześniej z lodówki, żeby się lepiej wyjmowało z formy. Podaj z
sokiem z cytryny,
octem winnym lub
octem ryżowym. Tak jak lubisz :)Taki galart możesz przygotować również z pokrojoną w kostkę
szynką, z
groszkiem konserwowym, z gotowanymi nóżkami wieprzowymi...