ßßß Cookit - przepis na WIELKANOCNE GALARETKI

WIELKANOCNE GALARETKI

nazwa

Wykonanie

Wspominałam przy galaretkach w kształcie jajek, że miałam za mało skorupek, żeby zużyć wszystkie składniki. Potrzeba matką wynalazku, tak? Może i nic nowego nie wynalazłam, ale wykombinowałam sobie nowy kształt :) Po prostu wyciągnęłam z szafki silikonowe foremki do muffin. Sprawdziły się świetnie :) Galaretki bardzo ładnie wyglądały i o wiele lepiej wychodziły z foremek, niż ze skorupek. Wystarczyło najpierw trochę "odciągnąć" brzegi, żeby galaretka się odkleiła od foremki, a potem odwrócić i gotowe. Tylko uważajcie, żeby połówki jajka nie wystawały ponad foremkę, bo przy odwracaniu mogą się od niej odkleić i całość może się rozpaść ;)
składniki na ok. 10 galaretek:
- żelatyna rozpuszczona w 1-2 szkl bulionu
- 5 jajek na twardo
- szynka pokrojona w kostkę
- kukurydza
- marchewka (u mnie mrożona podgotowana) pokrojona w kostkę
- silikonowe foremki na muffiny
Żadna filozofia właściwie. Ja położyłam foremki od razu na płaskim talerzu, bo później trudno byłoby je przenieść. Układałam na dnie foremek obwódki z kukurydzy, wlewałam trochę tężejącego bulionu. Jajka obrałam, przekroiłam na pół. Układałam przeciętą stroną do dołu. Potem układałam resztę składników i zalewałam galaretką. Ważne, żeby galaretka przykryła jajko. W innym wypadku dobrze wystającą "dupkę" odkroić. Wstawiłam galaretki na kilka godzin do lodówki, żeby stężały. Wy oczywiście możecie użyć zupełnie innych dodatków, w zależności od tego, na co macie ochotę. Również w odpowiednich dla Was ilościach.
Ja swoje podawałam z kiełkami, pomidorkami koktajlowymi i kapką tartego chrzanu.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/03/Wielkanocne-galaretki.html